Еден килограм и до 14.000 денари: Чудни јајца што се јадат низ целиот свет

Варени, печени, пржени, живи, јајца се подготвуваат во сите агли на светот, но не мора да се оние на кои сме навикнале. Пронајдовме некои од најнеобичните јадења што многумина никогаш немале можност да ги вкусат.

Африкански специјалитет

Гигантот меѓу јајцата е омилен во јужна Африка. Јајцето од ној има густа школка и е доволно силно да ја издржи тежината на возрасното човечко тело. Јајцето на најголемата птица во светот тежи повеќе од еден килограм (приближно како 25 до 27 јајца), а за да се направи кајгана, потребно е малку повеќе напор за да се скрши. Прво се тапка со чекан и шрафцигер или слична алатка за да се направи дупка. Потоа се меша белката и жолчката со долг стап и потоа се истура директно во тавата или садот. Јајцата од ној имаат малку побогата арома од пилешките и одлично одат со колбаси и салса.

Ситно, но вкусно

Посебно искуство е да се вкусат јајца од полжав, но за да бидат вкусни, готвачите навистина треба да знаат како да ги подготват без да го изгубат нежниот вкус. Тие се подготвуваат во Франција, често во ресторани за префинета храна. Јајцата на полжавот изгледаат како бели монистра со дијаметар од околу два милиметри. Кога ќе ги гризете, тие ослободуваат солен сок. 100 грама јајца од полжав чинат околу 6.000 денари. Тие се највкусни за време на првите есенски дождови, кога е нивната сезона.

Цветот на океанот

Јајцата од октопод се јапонски деликатес. Кејтуџ или „цвет од океан“ не се служи на секој чекор, а вие исто така може да се намачите сè додека не најдете јапонски готвач кој знае како и што да прави со нив. Тие често се готват со додавање на саке, соја сос и шеќер.

Патки низ целиот свет

Јајцата од патка се јадат низ целиот свет, но на сосема различни начини. Тех талуа е чај од јајце од патка што се пие во Индонезија. Прво се мешаат со шеќер, а потоа со горчлив чај, се прелива кондензирано млеко и се додаваат неколку капки вар. Засолени јајца од патка се јадат од север до југ на Кина. По чистењето и натопувањето во алкохол, јајцата се киселат 20 дена и имаат карактеристичен, ароматичен вкус.

Мексикански кавијар

Кавијар ескамол или мексикански е името на јајцата од мравки кои се подготвуваат на повеќе начини. Но, за јајцата од мравки, треба да вложите напор пред да влезете во кујната – барањето мравјалници и чистењето трае многу време. Потребно е да се издвојат приближно 8.000 денари за килограм. Јајцата мравки имаат силна арома – некои ја споредуваат со мирис на терпентин, а во Мексико се обожаваат подготвени на сите начини.