Еден од најмоќните мексикански нарко картели, Халиско, покажува дел од својата воена сила

Картелот е дормиран во 2010 година и се развива многу рапидно и агресивно. Имаат извоз во САД, ЕУ и Азија, а водачот на картелот „Ел Менчо“, се смета за наследник на светски познатиот нарко бос „Ел Чапо“. Ова видео го објави картелот како предупредување, откако претседателот на Мексико го посети регионот на нивното делување. Ова на видеото се претпоставува дека е нивната елитна единица, а армијата им е уште поголема.