Едно од најмалку посетените места во светот: Сцени што нема да ги видите ниту во најубавите филмови

Замислете го јорданскиот град Петра или познатите американски кањони, но без никакви траги од луѓе. Само пустински песок и огромни карпи. Звучи убаво, но без старите богатства во карпите, Петар губи малку од импресивноста, нели? Но, што ако додадете  убава оаза, езеро што меѓу карпи, а во водата до колена еден куп камили како уживаат?

Веќе звучи како идилично место за мешање со природата и мирот во пустината. Добрата вест е дека такво место постои. Напуштени, недопрени од човечка рака и достапни за оние кои се подготвени да започнат со патување.

Сместено е во една од најмалку посетените земји во светот, Чад.

Скриениот скапоцен камен на Сахара

Гуелта д’Арчеи е името на еден од познатите и ретки извори на вода во Сахара. Оваа оаза се наоѓа во кањонот на Платото Енеди, кој е заштитен од УНЕСКО заради големата важност.

Порано беше важна точка каде што трговците и камп приколките застануваа да ги напојат своите камили. Навидум црна вода длабока околу половина метар може да ве примами да побарате освежување од пустинската топлина, но подобро е да не. Ние ќе ви кажеме зошто.

И денес, бедуините застануваат тука со своите камили, но славниот пат по кој се движат карваните веќе не е толку жив. Нема дури ни многу туристи, што е добро за вас ако барате нови, недоволно истражени и егзотични места.
Иако посетителите и сите идни истражувачи се среќни да ги видат неверојатните слики од толпата камили кои пијат вода во подножјето на карпите во пустината, треба да се потсетиме на уште некои жители на ова место.

Има пустински антилопи, но и западноафрикански крокодили. Овие крокодили се последната група од ваков вид позната во Сахара. Тие се различни од крокодилите во Нил, па затоа не се во иста категорија, за среќа, овие се помали и помалку агресивни. Тие сакаат да се капат во таа вода, каде наоѓаат и храна во форма на риба.

Нека не ве обесхрабруваат крокодилите. Патот низ пустината северно од земјата е долг, но посетителите велат дека се исплати да се помине низ него уште сто пати. Такви сцени нема да видите ниту во најубавите филмови.