Египет отвори 59 древни саркофази за прв пат во 2500 години

На египетските археолози очигледно не им пречело да ослободат некои древни чуми или клетви кога решија да отворат 59 саркофази за прв пат откако тие луѓе биле погребани пред 2.500 години. Откривањето на ковчезите беше објавено минатиот месец кога беше откриено дека се пронајдени во подземна гробница во пустинската некропола Сакара, за која се верува дека претходно служела како некропола за Мемфис, поранешната престолнина на антички Египет.

Повеќе од десетина ковчези беа пронајдени наредени еден врз друг во гробницата лоцирана 11 метри под земјата, а повеќе ковчези беа откриени во понатамошните истражувачки работи.

Министерот за антиквитети Калед Ел-Анани коментира: „Моите колеги во Врховниот совет за антиквитети открија погребни шахти исполнети со дрвени, запечатени и недопрени ковчези. Јас сум навистина импресиониран што Ковид-19 не ги спречи да копаат за да откријат повеќе мистерии и тајни за нашата голема цивилизација. Денес можам да кажам дека повеќето откритија се направени од египетски тимови на египетско тло. Ова е нешто со што сум неизмерно горд.“

Вчера, на 3 октомври, властите открија вкупно 59 саркофази, а официјалните лица изјавија дека очекуваат уште десетици да бидат ексхумирани од местото на погребувањето. Студиите сугерираат дека ковчезите „не биле отворени откако биле погребани“, па археолозите добија можност да бидат вратени во 26-та династија, пред повеќе од 2.500 години, кога ги отворија.

Ел-Анани откри дека повеќето од ковчезите вклучуваат мумии на свештеници и највисоки функционери.