Експерти откриваат 7 начини како да оставите одличен прв впечаток

Првиот впечаток, како што сугерираат психолозите, е долготраен. Најизненадувачкиот дел е тоа што има многу малку врска со тоа колку е добра личност сте вие.

Ова мислење се заснова на невербалните знаци, гестови и мимики што ги правите, наместо вашите заслуги.

1. Смејте се со одредено задоцнување

Сите знаеме дека смеењето е многу важно за добра комуникација. Сепак, не станува збор за пластична насмевка што покажува едноставна учтивост. Лил Лоундес го објаснува начинот да оставите подобар впечаток: прво, погледнете го лицето на друго лице, почекајте неколку секунди и само тогаш насмевнете се. Оваа пауза ќе ја направи вашата насмевка поискрена.

2. Не остварувајте контакт со очи премногу долго

Врз основа на истражувањето, Лоундес тврди дека кога мажот долго гледа во очите на друг човек, може да се толкува како агресија. Наместо тоа, таа советува постепено да го продолжувате времето на визуелен контакт од почетокот на средбата со некого. Правилото на 60/40 ќе работи совршено во овој пример – остварете контакт со очите околу 60% од времето. Истото важи и за односите меѓу мажите и жените.

3. Бидете свесни за вашето држење

Погледнете ги шампионите спортисти или политичките лидери – никогаш нема да ги видите со виснати раменици или со погледот надолу. Сосема е спротивно, тие секогаш стојат со совршено држење и насмевка.

4. Покажете го вашиот интерес

Кога запознавате нова личност, сите размислуваат за 2 работи: „Дали ми се допаѓаат?“ и „Дали им се допаѓам?“. Значи, за да оставите добар впечаток, треба да го покажете својот интерес за личноста или ќе изгледате прилично арогантни, како што пишува Лоундес во нејзината книга.

Најдобар начин да го направите ова е да користите невербални знаци како насмевка, свртување кон нив со целото тело и многу повеќе. Обрнете внимание и отворете ги сите бариери помеѓу двајцата: торби, чаши, раце – и тие не треба да бидат затворени.

5. Ослободете се од нервозни гестови

Нема никој посебен невербален знак што сигнализира дека лажете. Сепак, има премногу статии, кои велат дека претрупаните гестови се индикативни за некој што можеби крие нешто. Има многу луѓе кои се потпираат на овие предрасуди, затоа треба да бидете свесни и да се воздржите од допирање на вратот, лицето, ушите или косата.

6. Бидете емпатични

Вие не само што може да го покажете вашиот интерес за некоја личност со испраќање на одредени невербални знаци, туку имитирајќи го нивното однесување и соодветно да реагирате. Ова ќе ве натера да изгледате повнимателно и ќе оставите впечаток како доверлива личност. И, како што вели експертот, „Кога постапувате како да сакате некого, почнувате навистина да ги сакате“.

7. Претходно визуелизирајте го состанокот

Замислете си како зборувате со таа личност пред огледало, обидете се да се насмевнете и вежбајте го држењето на телото и погледнете ги вашите гестови. Лоундес вели дека визуелизацијата секогаш ви помага да добиете подобри резултати.