Експертите потврдија: Ова се шесте најлоши видови храна за здравјето на луѓето
Колку пати сте слушнале дека е неопходно да се намали количината на пржена храна што ја консумираме? Експертите советуваат да јадеме повеќе свежо овошје и зеленчук и храна која е минимално зготвена – на пример, на пареа или варена во вода. Ако сакате да живеете поздраво, елиминирајте ја или барем намалете ја потрошувачката на овие намирници.
1. Преработени месни производи
„Многумина не знаат дека Светската здравствена организација ја класифицирала сланината во иста категорија како тутунот кога станува збор за канцерогенезата“, вели д-р Рејзан Шали. „Направивме добра работа што ги замоливме луѓето да се откажат од пушењето, но зошто не го направивме истото и со сланината?
Колбасите, виршлите и другите видови преработени месни производи, како што е саламата, не се поздрави.
2. Пржена храна
„Пржената храна е ужасна за нашето здравје“, вели Анџела Л. Лаго. „Не велам дека никогаш не треба да јадеме пржена храна, но дефинитивно не треба да биде основа на исхраната. Пржената храна има повеќе масти, сол и калории кои се лоши за здравјето на срцето и ја зголемуваат шансата за дебелеење”.
3. Хидрогенизирани масти
Читајте ги етикетите на производите, советуваат експертите. Хидрогенизираните масти се една од оние штетни состојки кои демнат во пакуваната храна и производите за брза храна.
„Хидрогенизираните масти недвосмислено се покажаа во популационите студии дека ја зголемуваат стапката на смртност. Тие дури и не придонесуваат за вкусот, тие се користат за подобрување на исплатливоста на производителот“, вели д-р Андреа Пол.
Изберете спакувани производи со подобри состојки. На пример, путерот од кикирики направен од кикирики и сол е многу поздрав од путерот во кој се додадени хидрогенизирани масти и шеќер.
4. Преработени масла
Обидете се да ја минимизирате употребата на преработени масла од вашата исхрана. “Преработените растителни масла од сончоглед, соја, семе од репка и слично се штетни за здравјето на луѓето и треба да се избегнуваат. Тоа е затоа што тие се загреваат на екстремно високи температури за време на обработката, што доведува до оксидација на маслото”, вели нутриционистот Арика Хошеит.
„Оксидацијата создава слободни радикали кои можат да предизвикаат штета низ целото тело. Како што старееме, нашите тела треба да работат понапорно за да се опорават од таа штета“, вели нутриционистот.
5. Храна со додаден шеќер
Доколку на пакувањето на пакуваната храна видите додадени шеќери, избегнувајте да купувате.
„Додадениот шеќер нема хранлива вредност, а медицинските истражувања покажаа дека го зголемува ризикот од дебелина и метаболички болести“, вели д-р Андреа Пол.
6. Рафинирани јаглехидрати
„Сакам да ги опишам рафинираните јаглехидрати како храна што ја започна она што природата ја замисли, а потоа повеќето хранливи материи беа земени за да биде повкусна и попријатна за јавноста. Добро е познато дека производите од рафинираните житарки поттикнуваат воспаление во нашите тела , генерално имаат повеќе шеќери, а се поврзуваат и со дебелината“, вели нутриционистот Анџела Л. Лаго.
Рафинираните јаглехидрати вклучуваат производи како леб и колачи од бело брашно, бел ориз и тестенини, пици и слично. Не мора да се откажувате од лебот – изберете ги оние од цели зрна, кои се богати со витамини, минерали и диетални влакна кои го поттикнуваат доброто варење.