Еве каде грешиме со печењето на пицата – експерт открива како да направите пица како од ресторан во домашни услови
Без разлика дали ја сакаш со полнета корка, екстра сирење или (за некои контроверзно) со ананас, пицата е омилен избор на многумина. Но, според експертите, ако само ја фрлаш во рерна без да размислиш каде точно ја ставаш – ја правиш погрешно!
За да направиш пица што изгледа и има вкус како онаа од ресторан, клучен е изборот на соодветната решетка во рерната. И не – горната решетка не е опција, тврди професионалецот Мајкл Форбс од компанијата за кујнски апарати AEG UK.
1. Средната решетка е најсигурна – горната е рецептот за катастрофа
Форбс објаснува дека местото каде што ја ставаш пицата драматично влијае на тоа колку рамномерно ќе се испече тестото и како ќе се растопат и испечат состојките.
• Средната решетка дава најизбалансиран резултат.
• Долната решетка може да постигне покрцкава корка, но лесно може да се препече.
• Горната решетка? Таа најчесто води до недопечено тесто и прегорени состојки одозгора – никако не е добар избор.
Најдобар ефект дава загреан камен за пица, кој треба да стои 30 минути во рерна, поставен на средна или долна решетка. Ако немаш таков, превртен плех може да биде добра замена.
2. Температура, брашно и трпение – тајните на совршената пица
• Идеалната температура за печење е 240–250°C, или највисокото што го дозволува твојата рерна.
• Користи програма за пица или „замрзната храна“, ако ја има – тие создаваат интензивна топлина и одозгора и одоздола.
• Време на печење: 7–9 минути за тенка кора, до 12 минути за подебела.
• Ако правиш тестото од нула, користи италијанско Tipo ’00’ брашно – фино, еластично и дава воздушеста корка.
• Остави го тестото да отстои најмалку една ноќ, идеално 24 часа, за подобар вкус и структура.
Форбс заклучува: „Печката во ресторан користи екстремна топлина одоздола, а воздухот ја пече горната страна – слично може да се постигне дома ако пицата ја ставите на најниско ниво во рерната и ја користите функцијата за долно греење + циркулација на воздух.“
И не заборавај: горната решетка секогаш избегнувај ја ако сакаш да добиеш вистински вкус на пица – и дома.
Коментирај анонимно