Еве како би изгледал град само за бездомници, вреден 3 милијарди долари

Со цел да се бори против бесконечниот проблем на бездомност во Калифорнија, активистичка група откри планови за приватен град вреден 3 милијарди американски долари.

Според Интерагенцискиот Советот на САД за бездомништво, Калифорнија од јануари 2018 околу 129.972 жители се соочуваат со бездомништво секој ден. Поради тоа активисти одлучија да предложат решение за секој „возрасен хроничен бездомник“.

Даун Насон, основач на „Граѓани повторно“, објави предлози за еден град чии жители ќе бидат само бездомници. Групата отвори страница на GoFundMe со почетна цел од 50,000 американски долари – апелирајќи до луѓето да донираат бидејќи „политичарите и лидерите не можат да ја решат оваа криза во нашиот живот“.

Предложениот град на 129 хектари ќе има опсег на широк опсег: опремена болница и целосни здравствени услуги, сместување, забава и активности, паркови, кино и многу повеќе. Покрај тоа, ќе има објекти што ги задоволуваат специфичните потреби на луѓето, без разлика дали се тоа шкафчиња за лични работи или центар за посети и хотел за посета на семејства.

На страницата е наведено дека додека возрасните хронични бездомници се само околу 15% од целокупното бездомно население, „трошат 70% од годишниот федерален буџет за бездомници (3,7 милијарди долари од 4,3 милијарди американски долари)“. Според пресметките на групата – користејќи „аналогни и параметарски проценки“ – градот ќе чини „милијарди помалку“ на долг рок.

Ова се сведува на економии во размер – обезбедување дистрибуција на добра и удобности на една локација, наместо насочување на помали, различни области низ државата и згора на тоа, земјата.

На квалификувани граѓани ќе им биде дозволено да живеат во градот, иако критериумите сѐ уште не се наведени. Тие би можеле да заминат кога и да посакаат.