Еве како би изгледала човечка населба на Месечината, во иднина

Новите слики откриваат како може да изгледаат градските области ако се изградат населби на Месечината а инженерите на Европската вселенска агенција проценуваат што може да вклучува „селото на Месечината“.

НАСА има намера да испрати маж и жена на Месечината до 2024 година, со дел од мисијата која вклучува создавање на одржлива колонија на Месечината каде што инженерите би можеле да научат како да користат лунарни ресурси. Ова ќе вклучува изградба на база на површината на Месечината, од која астронаутите на крајот би можеле да полетаат на Марс.

Скидмор, Овингс и Мерил, архитектонска фирма што стои зад многу од највисоките облакодери на светот, сега работи на живеалиште за идното село на Месечината кои е набљудувано и треба да биде одобрено од Европската вселенска агенција.

Според соопштението за печатот од вропската вселенска агенција се верува дека „иновативна, полу-надуена структура за четири лица“ може да се изгради на површината на Месечината во не толку далечна иднина. Откако ова живеалиште на четири ката ќе се надува на површината на Месечината, може да достигне приближно двојно големина од првичниот внатрешен волумен.

Структурата ќе биде надувана од астронаути или од ровери кои телеоператираат од станицата Гејтвеј околу Месечината. Наводно може да ги задоволи потребите на 4 лица, во период од 300 дена.