Еве како да ги направите совршените колачиња и торти без ризик да испаднат препечени или да изгорат
Сите обожаваме печени колачиња. Но, често пати ни излегуваат препечени затоа што си велиме „ајде уште малку“ и до следното „уште малку“ тие веќе поцрвенеле.
Постојат неколку причини зошто колачињаta или питиte може да се заруменат премногу брзо, па дури и да изгорат пред да се заврши внатрешноста. Постарите печки или оние со послаб квалитет може да имаат „жешки точки“ што ги исфрлаат вашите температурни цели; вашите тави може да се направени од евтин, тенок метал; и тоа може да биде само вродена лоша страна на предметот што го печете. На пример, не е невообичаено лебастите торти да се печат еден час или повеќе во рерната. Дното и страните што се во директен контакт со тавата за печење ќе се испечат најбрзо, а исто така ќе бидат првите што ќе заруменат пред да почне центарот.

Користете тепсија за да ја намалите директната топлина
Ако вашите колачи се премногу кафеави на дното или ако сте имале таков проблем со колачи претходно, пробајте да користите дополнителна тепсија под колачот. Започнете со една дополнителна тепсија и видете дали помага, потоа додајте уште една ако е потребно.
Оваа дополнителна тепсија додава тенок слој помеѓу вашиот колач и жешката решетка на рерната, што навистина може да помогне. Ако користите помала тепсија под поголемата, создава воздушен џеб кој уште подобро го изолира дното на колачот.
За да ги заштитите страните на колачот, можете да ги завиткате со алуминиумска фолија. Сјајната фолија ја рефлектира топлината и го заштитува колачот. Ако вашиот колач е сè уште суров во средината, а рабовите се веќе златни, завиткајте ги страните со фолија. Овој трик исто така функционира за пити ако кората се пече пребрзо додека филот сè уште се готви.

Коментирај анонимно