Еве како еден слеп човек прогледа благодарение на науката

Иако сите сетила се важни, видот се смета за едно од најважните. Сите сакаме да ги видиме убавините околу нас и работите што се случуваат во животот, без разлика дали се добри или лоши. За жал на некои луѓе им е одземена некоја можност, но науката секојдневно се труди да направи нови чекори напред и да им помогне на овие луѓе.

На 78-годишен маж кој бил законски слеп му бил вратен видот преку синтетичка рожница развиена од компанија наречена CorNeat Vision. CorNeat Vision го разви KPro со намера да создаде имплант кој може да се стави директно во ѕидот на окото и да го подобри видот оштетен поради лузни или деформирани рожници без потреба од донаторско ткиво.

Благодарение на овој успех 78-годишен човек може повторно да гледа. Рожницата е чист слој на окото што го штити предниот дел на окото. Со текот на времето, оваа област може да се оштети и да се влоши од бројни причини како што се болести и лузни. Релативно честото прашање има постоечко решение кое користи вештачка рожница во сложена хирургија. Како резултат, овој вид на операција е обично последно средство. Технологијата што ја користи CorNeat Vision може да го промени ова.

Во споредба со овие тешки процедури, KPro бара неколку конци и бара релативно едноставна операција што може да се заврши во рок од еден час. Исто така, се користи биомиметички материјал кој „стимулира клеточна пролиферација, што доведува до прогресивна интеграција на ткивата.“ Имајќи го ова предвид, оваа технологија може да стане сè попопуларна сега откако се покажа како успешна.

Успешната трансплантација, според која седумдесет и осумгодишниот пациент може повторно да го види своето семејство, беше емотивно искуство за сите вклучени. Над 2 милиони луѓе би имале корист од овој вид технологија заради проблемите што ги имаат со нивната рожница. Имајќи го тоа предвид, KPro може да биде непроценлива алатка за обезбедување на вид кај оние кои го губат или веќе го изгубиле.