Еве како изгледа градот кој нема да го види Сонцето повеќе од 60 дена

Уткијагвик е град во Алјаска сега се соочува со „поларна ноќ“ откако Сонцето зајде оваа недела и нема да изгрее повеќе од два месеци. Градот, кој порано беше познат како Бароу, се наоѓа северно од Арктичкиот круг и секоја зима доживува неколку недели слаба осветленост поради наклонот на Земјината оска.

Жителите во областа можеа да видат како Сонцето изгрева и заоѓа во среда, на 18 ноември, но откако исчезна околу 13:30 часот, тие нема да можат да го видат тоа повторно до 22 јануари. Метеорологот на Си-Ен-Ен, Алисон Чинчар ја опиша поларната ноќ како „нормален феномен“ кој влијае на Уткијагвик и другите градови во рамките на Арктичкиот круг.

Градот нема да биде вечно мрачен бидејќи повеќето дневни часови ќе минуваат низ периоди познати како „граѓански самрак“, што е слично на светлината што ја доживуваме непосредно пред изгрејсонцето или веднаш по зајдисонцето.

И покрај тоа што Уткијагвик не е единствениот град кој се соочува неколку недели поларна ноќ, тој е првиот што го доживува ова поради северната локација. Додека на многу луѓе им е доволно лошо да се справат со заоѓањето на Сонцето во 16 часот, поларната ноќ на Уткијагвик доаѓа со сребрена постава на поларниот ден.

Поларниот ден се одвива во текот на летото и предизвикува 24 часа дневна светлина, исто така познато како „полноќно сонце“.