Еве како изгледа храната за војниците во различни армии низ светот

Никогаш не се оди во битка на празен стомак. Според историчарите, една римска легија јадела по 120 овци на ден за нивниот оброк од месо, додека војниците на Наполеон поголемиот дел од времето го поминувале очајно гладни.

Но, ајде да се навратиме на сегашноста. Удобно спакувани и супер-компактни, воени оброци на „војничка храна“ се лесен начин да се обезбеди толку многу потребната исхрана. Некои од овие јадења изгледаат подобро и од домашно зготвените.

Русија

Велика Британија

Германија

Италија

САД

Канада

Франција

Полска

Литванија

Хрватска

Казахстан

Шпанија

Украина

Кина