Еве како изгледа првата фотографија од 3.200 мегапиксели направена во име на науката

Научниците од калифорниска лабораторија ги споделија првите во светот фотографии од 3.200 мегапиксели. Меѓу моделите? Глава од брокула. Фотографиите кои се најголемите досега направени во еден кадар, се направени од сензори што ги разви тим од Националната лабораторија за забрзување на SLAC. Сензорите се поставени да бидат интегрирани во најголемата дигитална камера во светот, која во моментов се гради во опсерваторијата Вера Ц. Рубин во Чиле.

Лабораторијата објави и слики направени од фотографија на Вера Ц. Рубин – пионерски астроном и застапник на жените во науката. Фотографиите се исто толку импресивни колку што очекувавте, а научниците велат дека е невозможно да се разбере нивниот вистински квалитет гледајќи ги на обичен телефон или компјутер. Според блогот објавен на веб-страницата SLAC, ќе ви требаат 378 4K ултра-телевизиски екрани за да ги прикажете сликите во целосна големина. Сензорите што ги правеа фотографиите снимаа слики со толку висока резолуција што може да се види топка за голф оддалечена 15 милји.

Откако ќе се најде на опсерваторијата, камерата ќе се користи за снимање на најквалитетни слики на универзумот некогаш направени од Земјата, каталогизирајќи повеќе од 37 милијардиsвезди и галаксии. Камерата ќе биде поставена да снима една панорама на небото на јужната хемисфера на секои неколку ноќи во тек на 10 години, внесувајќи ги сликите во Анкетата за наследството на просторот и времето на опсерваторијата.