Еве како изгледа животот на мачката која е постојан жител на црквата Света Софија во Истанбул

Света Софија во Истанбул е изградена дури во 537 година и низ текот на историјата била многу нешта, од православна базилика до католичка катедрала, османлиска империјална џамија и музеј. Во 2020 година, претседателот на Турција објави декрет, наредувајќи да се рекласифицира Аја Софија повторно во џамија. Оваа одлука беше контроверзна, повикувајќи се на осуда од УНЕСКО, Светскиот совет на црквите и многу меѓународни лидери.

Сепак еден жител на оваа црква засекогаш останува да си ја нарекува свој дом. Гли е прекрасна мачка со кралски став која со години живее во ова историско место. Веќе 16 години мачката се шета низ Аја Софија и е омилена кај туристите. Истанбул е познат по уличните мачки, но Гли е уникатна по својата истрајност да остане верниот жител на Аја Софија.