Еве како изгледаат животите на жените кои имаат по неколку сопрузи

Рајо Верма е сопруга на пет браќа. Нивното големо семејство живее во малиот град Дехрадун во северна Индија и заедно, тие имаат син, но никој не знае со сигурност кој е неговиот биолошки татко. Ова е класичен пример на т.н. полиандрично семејство.

И ние не зборуваме за средниот век, ова е начин на живеење кој се практикува и денес. Неодамнешните студии покажаа дека околу 50 општества од Тибет, Непал, Кина и Индија практикуваат ваков вид на семејни односи.

1. Кој служи како глава на полиандрично семејство?

Веројатно сте слушнале за полигамија, кога маж е во брак со неколку жени одеднаш. Но, што ако сè е обратно, една жена да биде во брак со повеќе мажи? Во овој случај, ние го нарекуваме полиандрично семејство.

Она што ја прави оваа приказна уште поневеројатна е фактот дека најчесто, сопрузите се браќа. Најстар е глава на семејството. Тој е тој што избира невеста за себе и за другите. И тој има уште еден необичен избор: можност да земе втора, па дури и трета сопруга за себе. Покрај тоа, тој е оној кој сите деца во семејството го сметаат за нивен татко. Тие ги нарекуваат другите браќа „чичко“ без оглед кој е нивниот биолошки татко.

2. Кој ја измислил полиандријата?

Никој не знае зошто првично се појавила полиандрија. Но, научниците сметаат дека најверојатно биле економските причини. Создавајќи едно семејство, браќата не треба да ја делат својата наследна земја едни со други. Ова било огромен плус за луѓето кои живеат во Тибет и Хималаите, бидејќи нивната почва била оскудна или за оние во Индија кои страдале од пренаселување.

3. Се прашуваме дали е легално или не?

Додека овој вид на врска е погоден за некои семејства, ваквите бракови не се легализирани ширум светот. Во исто време, тие навидум поминуваат неказнети и тоа е донекаде очекувано во руралните области на Тибет и некои други места.

4. Една сопруга и 5 сопрузи се сметаат за едно семејство

Полиандрија постоела со векови. Ова значи дека родителите, бабите и дедовците на луѓето кои живеат на овој начин денес го воделе истиот животен стил пред години и години. Жената обично има некаде од 2 до 5 сопрузи и сите имаат најмалку 18 години. Ако има браќа во семејството кои сè уште немаат 18 години, веднаш штом ќе достигнат минимална возраст, ќе се оженат со неа.

Овие се далеку од најбогатите луѓе. Најчесто, целото семејство ќе живее во една просторија. Кога мажите одат на работа, сопругата дома готви, чисти и ги грижи децата. Ноќе, тие спијат директно на подот, покриен со ќебиња, бидејќи тибетските селски куќи немаат секогаш кревети.

5. Полиандрични заедници и соседите

Овие семејства живеат во заедници од околу 15 соседи. Тие комуницираат често и секогаш се подготвени да си помагаат едни на други кога ќе биде потребно. Но, секое семејство е независно, поставува свои внатрешни правила и има свој начин на дистрибуција на одговорности меѓу членови. Во некои од семејствата, ова се случува многу нетрадиционално. На пример, жената може да избере да заработува пари додека мажите се занимаваат со домашни работи.