Еве како изгледале 8 видови на овошје и зеленчук пред да бида „припитомени“ од луѓето

Во последно време, има доста големо движење против генетски модифицираната храна (ГМО). И додека процесот на генетско модифицирање на одредена храна е неодамнешен, луѓето со векови се играат со генетиката. Разликата е во тоа што тие го сторија тоа со средства што бараа многу повеќе време и трпеливост.

Што се однесува до земјоделството, секој се обидува да одгледува поголем, подобар и похранлив извор на храна и тоа е како селективното одгледување ни овозможи да уживаме во плодовите (буквално) со стотици години труд. Голем дел од овие растенија постојат и денес и се сметаат за „предци“ на модерните полодови.

Диви лубеници

Дива банана

Див модар патлиџан

Див морков

Дива пченка

Дива праска

Дива зелка

Диви патлиџани