Еве како можеме да изгледаме за 25 години, доколку продолжиме да работиме од дома

Крвави очи, бледа кожа, проретчена коса. Звучи како предупредување од кутија цигари, но ова може да биде лицето кое ќе го видиме во огледало доколку продолжиме со нашите лоши работни навики.

Сите знаеме дека предолгото седење зад биро може да има сериозни последици по нашето здравје, но овој модел покажува колкаво влијание може да има далечинското работење доколку продолжи да биде норма и тоа не е убава глетка.

 

Никој не го побара ова, но платформата за откривање на работа Directly Apply ја создаде „Сузан“ како предупредување за нездравата рамнотежа помеѓу работата и животот која многумина од нас ја развија за време на пандемијата. Сузан претставува како може да изгледа просечна личност после 25 години далечинско работење, со типични карактеристики, вклучувајќи бледа кожа и тенка коса преку недостаток на витамин Д, лошо држење на телото од постојаното подгрбавување над нашите лаптопи и страшниот „технолошки врат“ од трошењето премногу долго гледајќи во нашите телефони.

За почеток брзата утринска прошетка до автобуската станица е заменета со скок од 10 секунди од нашиот кревет до нашата работна маса. Тоа е многу помалку вежбање и свеж воздух.

Истражувањата исто така откриле дека правиме помалку паузи кога работиме од дома и потешко се исклучуваме на крајот на денот, што разбирливо може да има негативно влијание и на нашето физичко и на ментално здравје. Очигледно, дури и оние страшни разговори во просторијата за одмор се важни за нашето здравје, со тоа што разговорот со други колеги помага да се намали нивото на стрес.

Па, што можеме да сториме за да се осигураме дека оваа ужасна визија никогаш не стане реалност? Според психолозите, важно е да се придржувате на рутина: одморете се, вежбајте, јадете добро и одржувајте ги односите со вашите колеги, дури и ако тоа е преку незгодни повици преку Зум.