Еве како научниците ги пронајдоа потомците на големиот Џингис-Кан

Џингис-Кан бил голем хаган и основач на Монголската Империја, која по неговата смрт станала најголемата империја во светот. Тој е еден од најголемите освојувачи во историјата на човештвото и се вбројува меѓу Александар III Македонски и Тамерлан. Џингис-Кан живеел пред околу 800 години, имал само 5 официјално признаени синови и најверојатно имал голем број на непризнаени деца. Според пресметките на научниците, по 300 години големиот хан можеби има 5 милиони потомци.

Руски истражувачи решиле да ги пронајдат со помош на генетско тестирање. Тие ги проучувале гените на 1.437 мажи. Меѓу нив имало и Алтајски Казахстанци, Телеути, Хакаси, Тувинци, Таџикистанци, Бурјати, Евенки, Монголи, Калмици, Курди, Персијци, Руси и други. Генетскиот материјал бил земен главно од машки ученици и студенти.

Покрај тоа, во секој случај, донаторот требал да знае со сигурност дека неговиот татко и дедо од татко им припаѓаат на дадените групи народи (на пример, двајцата Бурјати). Како генетски материјал се користеле фоликули на човечка коса.

Како што се испоставило, повеќе од една третина од наводните потомци на Џингис-Кан живеат на територијата на историска Монголија. Меѓу населението во Русија, најголемиот дел од „крвта на Џингизите“ е содржана во генетскиот фонд на Казахстанците од Алтај (8,3%). Од 1,7 до 3,4% од генетското влијание на џингис-Кан е откриено кај жителите на Алтај, Бурјатија, Тува и Калмикија.

Во исто време, научниците наведуваат дека на територијата на историска Русија не се пронајдени траги од гените на големиот освојувач.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.