Еве како поранешна алкохоличарка изгубила 42кг и сега се подготвува за олимпијада

Пред пет години, Барбора Суханкова, репрезентативка на чешката репрезентација во бокс тежела над 130 килограми и ги решавала проблемите со алкохол и дрога, се додека не завршила во сериозна состојба во душевна болница. 25-годишната спортистка раскажува: „Кога имав 20 години, имав еден пат – до пеколот. Од 14-годишна возраст работев со скратено работно време во паб, сакав да имам свои пари. Мислам дека ова беше една од причините зошто наскоро го поврзав животот со алкохол. Оставив зелената змија да ме заведе. И во тоа време за мене имаше само забави и пијанство. Беше навистина диво. Кога бев на работ од бездната, мајка ми ме убеди да одам на лекување. Но, по првиот обид, пропаднав. “ За среќа наскоро и самата станала свесна за својата состојба и отишла во болница на лечење. Кога ја измериле лекарите имала цели 136 килограми. „Но, јас преживеав. Сè се смени кога го преминав прагот на боксерската сала. Се откажав од сите зависности и се заљубив во спортот. Да, на почетокот многумина ми се смееја. На првиот тренинг, ми беше проблем трипати да го прескокнам јажето. Но, не се откажав. Јас веќе изгубив 42 кг, и ова не е граница. Сакам да ослабам уште 10 кг. Денес сум член на чешката репрезентација во боксот и сонувам да одам на Светското првенство и на Олимписките игри.“, додава младата девојка.