Еве како се формираат ѕвездите: Погледнете ја досега најдеталната и најдобрата симулација на космичко „раѓање“

Најдеталните симулации на гигантски молекуларни облаци (ДМО) досега, понекогаш наречени ѕвездени расадници, укажуваат на ново преиспитување за тоа како се формираат ѕвездите во овие огромни космички објекти.

Џиновските молекуларни облаци содржат претежно молекули на водород. Тие имаат маса најмалку 10.000 пати поголема од масата на нашето Сонце и имаат дијаметар од околу 15 до 650 светлосни години. Внатре во облаците може да се соберат молекули на водород, а кога овие јата ќе достигнат одредена густина, доаѓа до формирање на ѕвезди.

Иако основниот процес на формирање на ѕвезди е добро разбран, сè уште има многу непознати. Мајк Грудиќ од Истражувачкиот институт за опсерватории Карнеги во Калифорнија и неговите колеги успеаја да ги расветлат мистериите со изведување на една од најнапредните симулации на гигантски молекуларни облаци досега.

Надоврзувајќи се на претходните студии во рамките на проектот STARFORGE, Грудиќ и неговиот тим за прв пат развија DMO симулација која ги вклучува сите главни физички механизми за повратна информација – како што се ѕвездени ветрови, магнетни полиња и гравитација.

Нивната симулација започнува со облак кој има почетна маса 20.000 пати поголема од нашето Сонце и дијаметар од 65 светлосни години.

Како што напредува симулацијата, се формираат посветли и помасивни ѕвезди, кои пак испуштаат радијација и ѕвездени ветрови кои минуваат низ ДМО. Симулацијата што можете да ја видите на видеото претставува временски период од девет милиони години, а завршува набргу откако една од првите ѕвезди формирани од облакот експлодирала во супернова. Во тие девет милиони години, во симулацијата се родиле приближно 1.000 ѕвезди.

„Едно од изненадувањата што ги видовме е дека на ѕвездите им треба многу време за да се формираат“, вели Грудиќ.

Грудиќ и неговиот тим открија дека формирањето на масивна ѕвезда, онаа што е повеќе од 10 пати поголема од нашето Сонце, може да потрае дури три милиони години и во просек околу милион години, што е ред по големина подолго отколку што претходно се мислеше.

Грудиќ сега се надева дека оваа симулација може да послужи за подетална разлика помеѓу ѕвездената еволуција отколку што беше можно претходно.