Еве каков е животот на жената која 14 години се бори со отфрлање од општеството затоа што роди ќерка на 66 години

Во 2005 година, приказната за Адријана Илиеску, која го роди своето прво дете на 66 години, влезе во Гинисовата книга на рекорди како најстара мајка во светот.

Во текот на изминатите 14 години, жената постојано наидуваше на отфрлање од јавноста, болка што ја надмина благодарение на љубовта кон нејзината ќерка.

Зошто не родила порано

Кога Адријана имала 20 години, се омажила, но нејзиниот сопруг категорично се спротивставувал на тоа да има деца. На крајот, жената поднела барање за развод. И, тогаш таа отишла да работи како професорка на Универзитетот во Романија.

Во тек на 9 години, Адријана се лекуваше против неплодност и се обидела да забремени, но без успех. Потоа, жената се одлучила за ин витро оплодување. Во тоа време веќе имала 66 години и совршено сфаќала дека е многу изложена на ризик. Но, најмногу од сè, Адријана конечно сакала да знае што е среќата на мајчинството. Многу пријатели ја осудиле одлуката на жената да стане мајка. Другите целосно се оддалечиле, сметајќи дека нејзиниот чин е неморален.

Со какви тешкотии се соочи Адријана по породувањето

Кога жената конечно забременила со тројки, две од нив починале дури и во матката, а ќерката Елиза се родила пред предвиденото, поради што поминала некое време на интензивна нега. Наскоро девојчето се опоравило, а Адријана, како длабоко религиозна личност, решила да го крсти бебето.

Различни верски организации ја прогласиле одлуката на жената да има бебе во толку доцна возраст како нешто застрашувачко и себично. За време на крштевањето, монахињите го разгледувале нејзиното барање, а Адријана дури успеала да слушне како една од нив ја нарекувала Елиза суштество на зли духови. Самата жена верува дека Бог ја испратил нејзината ќерка.

Како осамена мајка живеела со бебе

Адријана веднаш се погрижи за иднината на нејзината ќерка со склучување договор со доктор кој ја спроведувал инвитро постапката. Во него се вели дека ако мајката умре, докторот, кој е кум на девојчето, ќе биде официјален старател на Елиза додека не стане полнолетна.

На улиците, честопати луѓето мислеле дека таа е бабата на Елиза. И оваа жена постојано докажуваше дека раѓањето на ќерката е нешто повеќе од желба да се забавува со нејзината суета. Бидејќи Адријана веќе беше во пензија, можела да го посвети целото слободно време на одгледување на детето.

Како живеат денес жената и нејзината ќерка

По професија, Адријана е професорка по романски јазик и литература, како и автор на повеќе од 25 детски книги. Но, нејзината ќерка е љубителна на науката. Девојчето води животот на обичен тинејџер и веќе доби многу дипломи и сертификати за освојување на олимпијадите. Во иднина, Елиза очекува да добие место на универзитетот.

Адријана и Елиза се обврзани со посебна врска на топлина и љубов. Мајка ја става целата своја енергија, искуство и знаење во своето единствено дете. Жената сè уште води здрав и активен начин на живот и бара да учествува во социјалниот живот на Елиза. Адријана сега има 80 години, се чувствува одлично и се надева дека ќе ја види зрелоста на нејзината ќерка.