Еве на која возраст животот ни станува „најмизерен“, според науката

Можеби седите таму го листате вашиот телефон имате 25 години не ја добивте таа работа што ја посакувавте, не можете да си дозволите да одите на годишен одмор, вашите пријатели си ги средиле животите, а вие не… Хеј, барем работите можат да тргнат само на подобро, нели? Нели? Грешка! Работите допрва ќе тргнат на полошо, според неодамнешната спроведена студија.

Професорот на колеџот Дартмаут, Дејвид Бланшфор, беше во можност да го посочи точниот момент кога луѓето се чувствуваат најмизерно со правење споредби низ 132 земји, а неговите сознанија сугерираат дека кризата во средни години е пореална отколку што може да помислите.

Како и да е, не оди сѐ надолу, бидејќи на крајот работите ќе се подобрат; според студијата, секоја земја има „крива на среќа“, која е во форма на У во текот на животот. Со други зборови, среќата на луѓето расте со текот на времето и е на најниско ниво од 47,2 години во развиените земји. Кај нациите што сè уште се развиваат, тоа се случува само малку подоцна на 48,2 години.

Економската студија, распределена вчера од Националното биро за економски истражувања, користеше податоци од 95 развојни и 37 развиени нации за да се утврди врската со благосостојбата и возраста.

Професорот Дејвид напиша во студијата: „Несреќата е во форма на ридска возраст. Траекторијата на кривата важи во земји каде просечната плата е висока и таму каде што не е и каде луѓето имаат тенденција да живеат подолго и каде што немаат.“

Параметрите за „несреќа“ користени во студијата вклучуваат: чувство на очај, анксиозност, осаменост, тага, замор, депресија; лоши нерви; фобии; паника; и луѓето да бидат обесхрабрени. Вклучени биле и: немирен сон; губење на самодовербата; неспособност да ги надминеме тешкотиите; работа под притисок; чувство на неуспех; чувство изоставеност; чувство на напнатост; и сметајќи се себе за безвредна личност.

Истражувањето е исклучително релевантно во време кога постои зголемена свест за важноста на заштитата на менталното здравје, при што студијата го препознава општеството како целина, исто така, има ефект врз благосостојбата – особено под влијание на образованието, брачниот статус и статусот на вработување. Професорот додаде дека подемот на глобализацијата и финансиската криза се исто така делумно виновни за страшната криза во средни години.