Еве на која возраст се чувствуваме најсамоуверени и зошто, според науката

плашиме да ги правиме работите што сакаме да ги направиме, плашејќи се дека другите ќе помислат дека е непријатно. Додека чекаме да пораснеме, можеби во 20-тите години, конечно се чувствуваме најсамоуверени што сме биле некогаш. Сепак, студија која анализираше истражувачки написи во кои биле опфатени околу 165.000 учесници откри дека нашите 20-ти години всушност не се на возраста кога нашето самопочитување е на највисоко ниво.

Самодовербата на децата расте

Самодовербата се зголемува за време на периодот од 4 до 11 година, откриено е според едно истражување. Една можна причина за ова е тоа што децата почнуваат да се чувствуваат се повеќе и повеќе независни за време на тој распон. И бидејќи тие учат да прават работи сами, ова им помага да ја зајакнат нивната самодоверба.

Самодовербата кај тинејџерите останува иста

Некои постари студии откриле дека самодовербата се намалува во адолесценцијата. Се сметаше дека има некаква врска со тоа што е преоден период. Тинејџерите почнуваат да одат на средно училиште и да доживуваат емоционални и физички промени што можат да влијаат на нивната самодоверба. Тие исто така може да почнат почесто да се споредуваат со другите и да се чувствуваат самосвесно.

Сепак, сегашното истражување сугерира дека, на возраст од 11 до 15 години, нивото на самодоверба не се менува. Покрај тоа, на 15-годишна возраст, самодовербата почнува драстично да се зголемува.

Кај возрасните самодовербата се зголемува

Самодовербата продолжува да расте и во зрелоста. Во овој период, развиваме зрели црти на личноста. Ова е затоа што поставуваме нови општествени улоги кои бараат од нас да бидеме поодговорни, совесни и емоционално стабилни. Значи, кога сме во врска, или имаме работа, или стануваме родители – тоа нè тера да ги подобруваме тие зрели црти. А тоа, пак, ја подобрува нашата самодоверба.

Еве кога самодовербата ќе го достигне својот врв:

На возраст од 60 до 70 години, луѓето достигнуваат највисоко ниво на самодоверба. После тоа, сепак, почнува да опаѓа малку, а потоа силно се намалува по 90-та година од животот. Ова може да има врска со фактот дека тие ги губат своите партнери и нивните социјални улоги. За жал, тоа може да предизвика депресија, одредени нарушувања и да им наштети на нивната целокупна благосостојба.

Нивоа на самопочитување може да варираат

Нема значителни разлики во моделите на самодоверба помеѓу полот, етничката припадност, па дури и генерациите. Сепак, самодовербата може да се промени и краткорочно и долгорочно, во зависност од тоа што се случува во нашите животи. Нашиот успех на работа, личниот живот и други стресни настани можат да влијаат на нашата самодоверба. Но, и покрај тие флуктуации, сепак можете да ја видите истата шема опишана од истражувачите.