Еве зошто често сонуваме кошмари и разни шизофренични соништа

Едно лице поминува една третина од својот живот во сон. Иако сонот и неговите можности долго време го интригираат човештвото, науката не напредуваше многу во проучувањето на оваа тема и во добивањето точни податоци.

Со развојот на технологијата, стана можно да се проучи активноста на мозокот за време на сонот, а научниците и психолозите ширум светот ги споделуваат своите резултати, преземајќи мали чекори за отворање на завесата на неидентификувана, но толку интересна област.

Зошто имаме чудни соништа?

Секој има свои уникатни соништа, затоа што во текот на денот, недела, месец луѓето доживуваат најразлични емоции и искуства. Кога заспиваме, нашиот мозок продолжува да работи напорно, дистрибуирајќи сеќавања во краткорочна и долгорочна меморија. Тој ги споредува настаните што се случија неодамна со оние што се случиле многу одамна. Затоа, може да сонувате за вашето домашно милениче уште од детството како се игра со вас во новиот стан во кој сте сега.

Сето ова се случува во РЕМ фазата, која трае 10-20 минути и се повторува неколку пати во текот на ноќта. Оваа фаза е позната и како „парадоксален сон“. Во оваа фаза сите области на мозокот стануваат активни, освен областа што е одговорна за логиката. Покрај тоа, за време на спиењето, концентрацијата на серотонин и норепинефрин се намалува – невротрансмитерите, исто така, одговорни за логика и внимание. Затоа, не е изненадувачки што нашите соништа ја губат поентата на здравиот разум и нормалност. Само кога ќе се разбудиме и ја вклучиме логиката, разбираме дека сè што сме виделе се случило во сон.

Зошто имаме кошмари?

Швајцарските и американските научници спроведоа студија во која го најдоа одговорот на ова прашање. Според нив, ова е еден вид обука на нервниот систем, кој му помага на човекот да се справи со негативните емоции во реалниот живот. Во својата статија, научниците пишуваат дека емоциите што ги доживуваме во сон, помагаат да се реши емоционалниот стрес и да се подготви личност за идните можни стресови.

Хороскоп на македонски јазик

ИНСТАЛИРАЈ

Користејќи електроенцефалограм, научниците ја проучувале активноста на различни делови на мозокот за време на спиењето. Осумнаесет доброволци се разбудиле неколку пати во текот на ноќта и биле прашани какви соништа имаат и дали се кошмари. Благодарение на нивните одговори и анализата на мозочната активност, истражувачите идентификуваа две области на мозокот кои се одговорни за кошмарите. Ова е инсулата и појасниот кортекс.

Најинтересно е што и двете од овие области на мозокот се активираат во исти ситуации кога некое лице е загрижено или исплашено во реалниот живот. На пример, психолозите честопати ги поврзуваат случувањата во сон со нерешени човечки проблеми во реалниот живот. Но, како што споменавме погоре, соништата сè уште се исклучително недоволно проучени и ќе следат многу интересни откритија.