Еве зошто е важно да го славите роденденот на вашето дете, според науката

Кога роденденот на детето се приближува, некои родители честопати се возбудуваат и се подготвуваат однапред за да ја прослават оваа пригода.

Но, има и родители кои претпочитаат да ги намалат сите трошоци кои се прават за родендените и одлучуваат да не го прославуваат. Оваа постапка може да биде контрапродуктивна.

Да се има или нема забава

Да, сè се смени. Она што го сметавме за едноставна роденденска прослава, сега стана развој на цела забава со теми, со над 50 гости, персонализирани маси си бонбони и скапи украси кои веројатно ќе завршат во ѓубре. Сепак, д-р Џеклин Воли се залага за важноста да се слават родендени на значаен начин, бидејќи децата, како и возрасните, бараат објаснувања за лични настани.

Важноста на славење на роденден

Д-р Воли спроведе студија помеѓу концептите на возраст и родендени кај малите деца. За истражувањето биле испитани 99 американски деца на возраст меѓу 3 и 5 години. Постапката била едноставна, бидејќи сите беа претставени со истото сценарио: 2-годишни деца требале да наполнат 3 години. Првата група имала забава, втората немала, а третата имала забава, но во 2 дела. Потоа, од волонтерите било побарано да наведат колку години ќе наполнат. Резултатите откриле дека оние кои немале забава ќе имаат 2 години, а исто така оние кои имале забава во два дела ќе наполнат 4 години.

Повеќе од математика…

Тестовите на д-р Волли открија дека, за деца во предучилишна возраст, годишното искуство на навидум ненадејни промени од едно на друго место е од големо значење: бидејќи нема очигледна или непосредна физичка причина, како и со другите видови промени, децата сметаат дека роденденска забава е редовен настан, што го зголемува настанот.

Предностите на славењето роденден, според развојната психологија

  • Тие ја зголемуваат нивната самодоверба. Кога детето се чувствува славено, тие исто така се чувствуваат сакани и значајни во семејната улога. Нивниот роденден станува важен во животот на нивните родители.
  • Тие зајакнуваат семејни врски. Имањето семејни традиции е позитивно. Без оглед каква е големината на прославата, она што е релевантно, е чувството да се биде заедно за да прославиме нешто посебно.
  • Тие воспоставуваат социјални односи. Поканувањето неколку пријатели, баби и дедовци или целото семејство на роденденска забава му помага на детето да се дружи.
  • Тие создаваат позитивни спомени. Студијата за сеќавања од предучилишна возраст вели дека повеќето сеќавања во детството не се навистина спомени, туку меморија создадена од многу податоци собрани од различни извори на несвесен начин, како чувства, мириси и музика. Значи, создавање спомени од прослава може да биде нешто навистина значајно.
  • Тоа им помага да имаат перцепција за времето. Децата не се свесни за нивниот раст ако тоа не им го посочат другите. Затоа родендените се одличен начин за нив да го откријат процесот на растење.