Еве зошто некои од вас не можат да заспијат без да прегрнат нешто и дали е тоа добро

Иако оваа навика може да биде поврзувана со нашата положба на спиење на фетусот уште од кога бевме деца, воопшто не станува збор за нуркање во нашето детство. Без разлика дали станува збор за плишана играчка или мека перница без која не можете да спиете, постојат неколку причини зошто не можете да ги пуштите.

1. Го намалува грчењето или апнејата при спиење

Апнеја при спиење е нарушување на спиењето кога дишењето на една личност не е толку мазно како што треба. Ова, всушност, создава средина за спиење која редовно се нарушува – каде постојано се будите во текот на целата ноќ и чувство на утрински замор и дневна поспаност.

Вашата навика за прегрнување перница има физичка корист од намалување на ова нарушување на спиењето. Имањето перница за тело ќе го поддржи целото тело и ќе ви овозможи да започнете да спиете на страна.

2. Не сакате да се чувствувате осамено

Секој од нас може да се измори од тоа да биде сам и ни треба нешто за да се држиме, дури и ако тоа значи гушкање перница.

3. Ја цените силната приврзаност

Прегрнувањето на перницата ви дава емоционална удобност за време на вашиот сон. Во оваа позиција на спиење, вие сте всушност еден од оние кои ценат силна врска во вашите односи, особено меѓу семејството. Вие сте многу корисна личност, која обожава да поминува дополнителна милја за луѓето што ги сакате и за кои се грижите.

4. Навикнати сте да се гушкате за време на спиењето

Ако веќе сте воспоставиле рутина, во одреден момент, бидејќи ви одговарало, како на пример да станувате во исто време или да правите иста рутина наутро и навечер, вие сте ориентирани кон рутина и истото ви се случува и со гушкањето.

5. Имате тенденција да се прегрнувате кога имате напад на анксиозност

Спиењето ни е отежнато кога чувствуваме анксиозност. Кога го доживувате ова, секогаш е најдобро да го направите вашиот кревет удобна зона.