Европската унија го гради окото на Саурон, со кое има намера да ги следи опасностите од вселената

Европската комисија не сака изненадувања од вселената или Русија и Кина. Затоа се движи кон изградба на два системи за рано предупредување, од кои секој е задолжен за една од горенаведените области. Едното го носи името на таткото на нордиските богови, а другото е најголемото зло од трилогијата на Толкин „Хобит“ и „Господарот на прстените“.

Европската унија повеќе не сака да зависи од добрата волја и технологијата на Соединетите држави во врска со овие прашања, па затоа, како што пишува германски Билд, се сврте кон концернот „ArianeGroup“ и германската компанија за вселенска технологија OHB од Бремен. Секоја од двете компании ќе се осврне на изградбата на едно од двете набудувачки очи што треба да ја предупредат Европа за закани од вселената или орбитата на Земјата.

Предметните системи ќе бидат наречени Окото на Один и Окото на Саурон.

ArianeGroup ќе биде задолжен за окото на Саурон, кое ќе ја преземе изградбата на ситуацијата „Сензори за напредна употреба и откривање на надворешниот простор“ (Саурон).

Ние сакаме да им обезбедиме на клиентите целосна мапа на универзумот: што лета таму, каде, во каква орбита и како се движат овие летечки објекти? Притоа, важно е да откриете дали овие летечки објекти се пријателски – или не. На пример, дали се овие делови од вселенски остатоци?

Вештачката интелигенција, напредните алгоритми и ласерите исто така треба да играат улога во двата система. Системите треба да бидат способни да ги разликуваат дури и најмалите објекти и да ги идентификуваат.

Од друга страна, окото на Один ќе биде направено како систем за рано предупредување и идентификација на балистички тела и хиперсонични објекти, како што е нуклеарното оружје на Русија или Кина.

Годар вели дека системите ќе користат девет телескопи распространети на повеќе континенти и толку мрежни што ќе можат да го скенираат целото небо. Годар нагласува дека вселената стана клучна инфраструктура и дека набудувањето на орбитата е исклучително важно за заштита на европските сателити.

Очите на Саурон и Один не се борбени системи. Европската комисија го остава проблемот на одбрана од можен балистички напад на секоја одделна европска земја да го реши самостојно.