Европската вселенска агенција сака да прави бази на Месечината од урината на астронаутите

Според истражувањето на Европската вселенска агенција урината функционира добро со почвата на Месечината за да се создаде материјал сличен на бетон кој ги ја отворил можноста да се гради на природниот сателит. Урината очигледно може да ги сруши водородните врски. Како и ова, уреата содржи калциум за да му помогне на процесот на „лекување“ на бетонот.

Ова доаѓа како огромна вест, бидејќи, без да можат да градат на Месечината, би било тешко за луѓето да воспостават какво било присуство на лунарната површина. Додека астронаутите можеа да земат со себе малку вода за да го создадат бетонот, познат како геополимер бетон, транспортирањето на истиот се покажа како многу скапо.

Научната заедница е особено импресионирана од високата јачина на овој нов рецепт во споредба со другите материјали, но исто така е привлечена од фактот дека можеме да го искористиме она што е веќе на Месечината. Уреата е евтина и лесно достапна, но исто така помага да се направи силен градежен материјал за основата на Месечината.

Иако изгледа грозно откриено е дека го одржува својот структурен интегритет дури и кога Месечината замрзнува. Повеќето супстанции не би биле практични поради постојано менување на температурите на Месечината.

НАСА има за цел да ги однесе луѓето повторно на Месечината до 2024 година. Мисијата првично беше поставена да се заврши до 2028 година, но администрацијата Трамп ја придвижи напред четири години.