Факти за човечкото тело поради кои научниците сè уште „си ја чешаат главата“

Толку многу работи за човечкото тело се земаат здраво за готово, една од нив е наши отпечатоци од прсти. Изненадувачки, не секој има формирано отпечатоци на прстите, што им го прави животот малку тежок. Природно е да се прашуваме како е можно тоа и да побараме објаснување од научниците. За жал, за некои работи во животот, науката има само претпоставки наместо јасни одговори.

1. Како некој може да остане без кислород 20 минути

Според научниците, 30-180 секунди без кислород може да направи да ја изгубите свеста. По 3 минути, мозокот почнува да се оштетува, а по 10 минути најверојатно би паднале во кома. Сепак, постојат методи за обука кои му овозможуваат на мозокот да издржи без кислород подолго време.

Поконкретно, Будимир Буда Собат собори светски рекорд со тоа што остана под вода 24 минути и 33 секунди. Тој го надмина претходниот рекорд на Алеис Сегура за 30 секунди.

2. Како некој може да остане буден 11 дена

Во 1963 година, едно 17-годишно момче по име Ренди Гарднер успеа да остане будно 11 дена и 25 минути. Истражувач за спиење беше со него цело време и ги набљудуваше неговите когнитивни способности. Младото момче остана активно играјќи кошарка, додека оние околу него се погрижија тој да не заспие.

Научниците допрва треба да направат темелно истражување за тоа како човекот може да остане буден со денови без да доживее некоја од многу сериозните последици од лишување од сон. А, причината за ова е веројатно затоа што терминот „буден“ не е нешто специфично. Некој може да ги има очите отворени, но мозокот може да биде во фаза на спиење.

3. Број на денови што едно лице може да остане без вода

Општото правило вели дека луѓето можат да останат без вода до 3 дена. Сепак, ова зависи од различни фактори, како што се возраста, физичката активност и целокупното здравје. Исто така, ако вашата диета се состои од многу водена храна, како овошје и зеленчук, тогаш вашите извори на вода се пообемни.

Во 1979 година, еден човек по име Андреас Михавец преживеал без вода цели 18 дена. Тој беше задржан во полициска ќелија и одговорните чувари целосно го заборавија. Начинот на кој успеал да остане хидриран бил со лижење на кондензацијата од ѕидовите во ќелијата. Ова е навистина спектакуларно ако размислите за фактот дека тој не конзумирал ни храна.

4. Зошто имаме доминантна рака

Околу 85% од луѓето се деснаци. Една теорија за таа појава е дека левата хемисфера на нашиот мозок ги контролира нашите говорни и движечки способности. Исто така, го контролира движењето на нашата десна рака, што го прави мнозинството од нас деснаци. Друга теорија вели дека повеќето од нас се деснаци поради  првите луѓе на Земјата и нивниот начин на употреба на алатки.

Дури и пред 2 милиони години, луѓето биле претежно деснаци, и затоа сите нивни алатки биле направени за лесно да се користат со десната рака. За малиот процент леваци се вели дека имале предност во борбите. Ако вашиот непријател очекува да ги удрите со десната рака, но вие го удрите со левата, тогаш е поголема веројатноста да победите.

6. Зошто некои луѓе немаат отпечатоци од прсти

Адерматоглифијата е состојба кога некои луѓе се раѓаат без отпечатоци од прсти. Позната е и како „болест на исполнување на имиграцијата“ бидејќи оние кои ја имаат имаат проблем да поминат преку границите на странските земји. Тоа е многу ретка појава и само неколку семејства се „дијагностицирани“ низ целиот свет. Со истражување е откриено дека состојбата се појавува поради мала мутација во ДНК на една личност. Сепак, она што сè уште збунува е како и зошто се случува оваа мутација.