Фантомски звуци: Што лежи на дното на италијанското езеро?

Јужен Тирол е познат по една од најнеобичните туристички атракции во Европа – езерото Ресија со камбанарија. Тоа е акумулативно езеро на северот на Италија, изградено во 1950 година.

Пред изградбата на езерото, на овие простори имало село, кое било поплавено од акумулацијата на езерото. Она што останало од селото по поплавувањето денес е уникатен споменик, поточно кулата на селската црква што излегува надвор од езерото. Во текот на зимата, кога езерото замрзнува, може да се стигне пеш.

Темелите на градот сè уште се под вода, но камбанаријата е доволно висока за да може сè уште да го означи центарот на некогашното место што многумина го нарекувале дома. Камбанаријата е важен историски симбол на регионот, поради што е обновен пред десет години. За да се покријат пукнатините во камбанаријата, водата од езерото морала да се исцеди.

Многумина велат дека сè уште го слушаат ѕвоното во кулата како ѕвони, иако било отстрането по изградбата на езерото. Никој не знае дали навистина има звуци кои доаѓаат од езерото или едноставно ова е имагинацијата на носталгичните луѓе и љубителите на мистерии.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.