Фирма плати 5 милијарди долари за да добие глобална база на ДНК на луѓето од целиот свет

Ризницата на потекло и ДНК која ги вклучува луѓето од целиот свет е продадена за скоро 5 милијарди долари. Блекстоун, приватна фирма за капитал, ја стекна глобалната компанија за генеалогија за „вкупна вредност на претпријатието од 4,7 милијарди американски долари“.

Според веб-страницата на компанијата, Ancestry „ги користи информациите пронајдени во семејните дрвја, историските записи и ДНК за да им помогне на луѓето да стекнат ново ниво на разбирање за нивните животи“. Има повеќе од три милиони претплатници, 100 милиони семејни дрвја, 27 милијарди записи и повеќе од 18 милиони луѓе кои биле тестирани за ДНК. Исто така, има годишен приход од повеќе од 1 милијарда американски долари.

Сепак од фирмата за ДНК велат дека нивните правила за приватност на клиентите ќе продолжат да важат и новите сопственици наводно нема да можат да ги злоупотребат.

Дејвид Кестенбаум, постар управен директор на „Блекстоун“ вели: „Со нетрпение очекуваме да инвестираме зад понатамошните податоци, функционалност и развој на производи низ водечката платформа на пазарот на Анкестри за да се обезбеди диференцирана услуга.“