Фотограф поминал 4 години во фотографирање на мажи со најинтересни бради

Сега, луѓето низ целиот свет ги прифаќаат своите најдобри верзии од брадите. Повеќе не мора да се срамиме од нашето вечно сено на лицето. Роберто Паци сепак верува дека треба да сме горди на своите необични бради. Помеѓу 2015 и 2019 година, 46-годишниот фотограф – од Милано, Италија – тргна на пат низ светот на мисија: да создаде најдобра серија на портрети од луше со бради.

Брадите стануваат се почести од средината на 2010-тите. Некогаш поврзани со старешини, филозофи и уметници, тие се огромно модерно богатство за денешниот човек. Ова го натера Италијанецот да ги илустрира приказните за мажите зад брадите.

„Јас сум страствен кога патувам. Откако патував во толку многу земји низ целиот свет, забележав дека брадата е заеднички елемент меѓу нив. Брадата е често поврзана со старешина – некој кој е искусен и мудар. Во историјата, брадата е поврзана со најголемите филозофи, научници и уметници. Мислам дека инстинктивно претпоставуваме дека една личност со брада е интересна.“, вели Роберто.

Роберто – кој сега живее во Палма де Мајорка, Шпанија – беше толку страствен за овој креативен проект, што дури отпатува во Иран, Непал и Индија. Фотографот забележа дека косата на лицето масовно варира во целиот спектар на возраст, култура, локација и религија. На пример, некои од оние што се појавуваат на фотографиите на Роберто сметаат дека брадата е синоним за нивната вера, додека други во Непал се потпираат на неа за да се борат со суровото време.