Фотограф прави магија без студио и со„рачни“ специјални ефекти и не можеме а да не му се восхитуваме

За да направи навистина волшебна фотографија, на фотографот можеби ќе му треба кул камера, други би се обиделе да фатат убаво место, а некои се повеќе концентрирани на аголот или осветлувањето на нивната слика. За нигерискиот фотограф Ибор Едос Виктор, сепак, навистина кул фотографијата не е за околината, туку за неговата визија и како може да ги искористи работите околу него.

Бевме импресионирани од способноста на Ибор да и покаже на својата публика од 212 илјади луѓе дека не секогаш се потребни совршени поставки за да се направи импресивна фотографија. Фотографот го споделува процесот зад камерата и тоа особено ги воодушевува луѓето.

Страста за фотографијата му дошла одеднаш

Ибор призна дека почнал да се занимава со фотографија затоа што му било здодевно, а не затоа што на почетокот тоа било страст. Меѓутоа, со текот на времето го обземала. Сè во животот го инспирира сега да фотографира – тажни и весели моменти кои доаѓаат и си одат.

Изборот на сценографијата често е многу предизвикувачка задача.

Работата што ја прави Ибор за да сними совршена фотографија е едноставно огромна. Тој често снима во средини кои не се оптимизирани за фотографирање, како оние со лошо осветлување, и станува креативен со тоа како потоа ги изработува своите фотографии. Снимките од зад сцената веројатно не се најгламурозните, но докажуваат дека никогаш не би го погодиле инсценирањето на фотографот доколку тој не ги сподели фотографиите.

Работата е многу сложена, но е и многу наградувачка.

Доловувањето на емоциите е една од главните работи што Ибор се обидува да ги направи во својата работа. Но, освен што го фаќа вистинското чувство, тој се обидува да додаде малку магија на обичните работи, само за да покаже дека секоја глетка и секое опкружување може да напредува.

Која е фотографијата што најмногу ве воодушеви и би сакале да ја повторите доколку сте фотограф?