Футуристичка мегајахта за најбогатите: Ова чудо од 150 метри, освен што плови, лета и со над 100 км/ч

Италијанската дизајнерска компанија ја претстави својата најнова луксузна јахта – наменета за летање и пловење по светските океани. Ова екстравагантно возило, наречено Воздушна јахта, беше откриено во концептуални слики од римската компанија Lazzarini Design Studio.

Телото на ова летечко и пловечко чудо е дизајнирано да биде изградено од јаглеродни влакна, а при лет може да достигне брзина од 112 километри на час благодарение на четирите електрични пропелери на соларна енергија и двата странични понтони исполнети со хелиум со капацитет од 400.000 квадратни метри на компримиран гас. Воздушната јахта можеше да остане во воздух цели 48 часа.

Затоа, воздушната јахта може да лета, да лебди и да лебди по вода.

Трошоците за изградба се уште не се познати, иако компанијата вели дека е дизајнирана со приватни сопственици на ум, но веројатно се работи за потенцијални купувачи со милиони и милиони долари вишок во нивните џебови.

Должината на таа воздушна јахта би била 150 метри, а ширината 80 метри, додека главната централна палуба би била долга 79 метри и широка 10 метри.

Air Yacht би се напојувала од осум мотори спарени во четири пара во кои овие мотори ротираат во спротивни насоки и кои добиваат енергија од ултралесни батерии, кои пак се напојуваат од соларни панели на горната површина на летечката јахта.

Air Yacht не е авион за јавен превоз или туристички цели, посочуваат од Lazzarini Design Studio, кое на својата веб-страница, како и на својата страница на Инстаграм објави галерија со концептуален дизајн.

Околу преградите со хелиум во внатрешноста на понтонот се наоѓаат сали и приватни апартмани со кревети и машини за перење, така што Air Yacht всушност е опремена за долги и повеќедневни патувања. Има пет апартмани за патници достапни на секоја страна со импресивен поглед на небото.

Има дури и широка платформа за гледање без прозорци на задниот дел од секој понтон, што им овозможува на патниците отворен поглед на брановите или алтернативно престој на свеж воздух на 1500 метри над земјата или морската површина.

Двата понтона се поврзани со централната палуба со четири јаглеродни мостови, низ кои патниците можат да одат. Централната палуба е дизајнирана како заеднички простор за собирање патници, одмор и јадење. Тој нуди луксузен простор со поглед за патниците, како и базен, салон со тепих и пространа дневна и трпезарија.

На дното на секоја од двете рампи има таканаречени подруми што се надувуваат кои се полнат со воздух додека се приближуваат до водата, овозможувајќи и на таа воздушна јахта да плови кога е потребно.

Воздушната јахта може да стои во водата со намалување на притисокот на хелиумот и системот за прицврстување на баласт. Може тивко да плови со брзина од 10 километри на час, истакнуваат од Лазарини.

Но, тоа не е се, бидејќи на врвот на јахтата има посебен додаток кој служи за слетување на хеликоптери и како почетна точка за летечка обиколка на локалните дестинации.

Лазарини често открива раскошни концепти кои на крајот никогаш не се реализираат, па можно е Air Yacht да се покаже премногу скапа за да стане реалност.