„Ги изгубив двете раце, но не и мојата смисла за хумор и желбата за живот“

Константин Дебликов одлучи да ја раскаже приказната за себе и како животот на овој млад човек драстично се променил по една страшна несреќа, предизвикана од незрелост и невнинамние.

Јас се викам Константин Дебликов, а јас сум руски киборг. Така се нарекувам себеси затоа што имаат бионички протези кои ги змаенуваат моите раце и затоа што не се чувствувам како „инвалид“. Мојот живот се сврте наопаку кога ги изгубив двете раце и учам да го живеам мојот живот во потполност. Ако сте љубопитни за тоа што можат и не можат да прават киборзите, и што луѓето без раце можат да му понудат на овој свет, продолжете со читањето.

Во 2014 година експлодираа петарди во моите раце

Имав 22 години, студирав новинарство и правев огнени емисии. Имав среќа само што ги изгубив само рацете, затоа што можеше да биде и полошо. Кога се разбудив следното утро, се шокирав дека сум жив. Моите пријатели веќе почнаа да собираат пари на Интернет за моите протези, и од самиот почеток не се сомневав дека сè ќе биде во ред.

Се разбира, овој вид несреќа е многу тешко да се надмине, но моето семејство и пријатели ми помогнаа во ова тешко време. Ако доживеете вакво нешто, мојот совет за вас е да се опкружите со луѓето што ги сакате, да направите нешто што го сакате и да напредувате, без да гледате пречки.

Никогаш нема да можам да свирам на мојата гитара

Се разбира, мојот живот се смени. Иако сè уште се борам со некои демони и се обидувам да останам позитивен, сепак имам проблеми да го прифатам моето тело така како што е. Порано свирев гитара, но веќе не можам да го сторам тоа. Се префрлив на тапани и електронска музика и сè уште сум во бенд. Сепак, некои многу решени луѓе без раце можат да свират гитара со нозе, и мислам дека е прилично кул.

Јас можам да направам буквално сè, само зависи од мене.

Мора да се преучи сè, цело време. На секој нов потег и акција е потребно време и напор да научат и да се навикнат. Секогаш кога ќе добијам нова јакна со нов патент, се чувствувам како да треба да се вратам на почетокот некое време, обидувајќи се да дознаам како да се справам со тоа. И ова се случува со секој нов предмет.

Но, дури и со протези, сè е можно. Постојат различни типови, некои се посоодветни за различни активности. Буквално имам торба со раце: пар за фотографии, пар за секојдневен живот, а друг за теретана.

Мразам монети. Без разлика какви супер протези имате, ако паднат на подот, супер е тешко да ги собереш. Или, на пример, пластична картичка. Можете само да ги оставите монетите на подот, но мора да ја подигнете вашата кредитна картичка. Значи ако случајно ја испуштам ќе морам да се потпрам на подот среде трговски центар, обидувајќи се да ја грабнам картичката за половина минута додека сите зјапаат во мене. Многу е непријатно. Но, тоа може да се случи во секое време и тие моменти се постојан потсетник за тоа колку сте различни.

Луѓето со инвалидитет најпрвин се само луѓе

Никој навистина не знае како да реагира кога гледа инвалиди, затоа што повеќето остануваат дома цело време, а други обично не комуницираат со нив. Значи, секогаш кога ќе се возам со автобусот во родниот град, буквално се чувствувам како да сум на сцена. Луѓето постојано зјапаат во мене, поставуваат глупави прашања и обидуваат да сликаат. Мислам дека на никој не му се допаѓа ваков вид внимание, затоа обидете се да се однесувате со лицата со хендикеп на нормален начин.

Мојата главна активност е социјална работа. Им помагам на луѓето со ампутации да добијат протези од владата. Во Русија, секој што изгубил екстремитет има право да добие протеза апсолутно бесплатно, но тоа е многу тешка постапка.

Но, клучно е да се помине низ тоа и да се добијат квалитетни протези, затоа што тоа е клучот за да можете да го живеете животот во потполност.