Гласот на 3.000-годишна египетска мумија е слушнат за прв пат во милениуми

Несиамун бил свештеник кој живеел под бурното владеење на фараонот Рамес XI помеѓу 1099 и 1069 пр.н.е., работејќи во храмот Карнак во Теба, модерен Луксор. Неговиот глас бил клучен дел од неговите должности, од пеење до зборување.

Неговата последна желба, оставена вонеговиот саркофаг, била неговиот глас да се слушне во задгробниот живот. Следејќи ја тешката работа на истражувачите ширум Велика Британија, неговата желба е исполнета.

Академиците од Ројал Холовеј, Универзитет во Лондон, Универзитетот во Њујорк и Музејот на Лидс се собраа да го рекреираат вокалот на Несиамун преку чудото на 3Д-печатење – нивните откритија оттогаш се објавени во списанието „Научни извештаи“.

Со репродукција на гласните трактати на мумијата – откако го скенирале трупот за да се осигурат дека димензиите биле точни – и користејќи вештачки ларинксот (орган попознат како гласовна кутија) звук, тимот можел да претстави синтетизиран звук на самогласки за кој се вели дека е сличен на тонот на гласот на Несиамун.

Подвигот бил овозможен со тоа што мумијата била многу добро сочувана. Се сомневаат дека Несиамун починал од алергиска реакција по каснување од инсекти – објаснувајќи му го држењето на јазикот, но и зошто немало оштетување на коските околу вратот.

Коавторот проф. Џоан Флечер, професор по археологија на Универзитетот во Јорк, изјави дека нивните истражувања им дале „единствена можност да го слушнат звукот на некој кој е долго мртов“. По нивните успешни откритија, тимот се надева дека ќе „создаде верзија на она што тој би го кажал во храмот кај Карнак“ во иднина.