Главната река во Јужна Америка страда од суша, и ова е огромна закана за екосистемот

Реката Парана, една од главните трговски водни патишта во Јужна Америка, го достигна најниското ниво во скоро 80 ​​години поради продолжената суша во Бразил, што научниците ја поврзуваат со климатските промени.

Загрозен е огромен екосистем, кој вклучува вода за пиење за 40 милиони луѓе, егзистенција на рибарските заедници и земјоделци, како и испорака на главен центар за извоз на жито.

Аргентинскиот Национален институт за вода го оцени ниското ниво на водата во реката Парана, која минува низ Бразил, Парагвај и Аргентина, како „најлошото од 1944 година“.

„Ова природно богатство јасно ни дава знаци дека не е бесконечно“, рече екологот Хорхе Бартоли, координатор на Ел Парана Но Се Тока (Парана мора да остане недопрена).

Нискиот водостој се должи на рекордната суша во Бразил, каде што започнува реката.