Глувците сега можат да се излечат од дијабетес, а овој напред во медицината им дава надеж на милиони луѓе низ светот

Научниците штотуку направија огромен скок во однос на пронаоѓање на потенцијален лек за дијабетес, бидејќи тим, наводно, успешно ја излечил болеста кај глувци во рок од неколку недели. Состојбата, од која страдаат повеќе од 400 милиони луѓе низ целиот свет, во моментов се смета за неизлечива.

Сепак, истражувачите од универзитетската школа за медицина во Вашингтон во Сент Луис докажаа дека е можно да се излечи дијабетес кај глувци за само неколку недели. Според универзитетот, истражувачите користеле човечки клетки за да ја задржат болеста најмалку девет месеци, и до една година кај некои глувци.

Истражувачите користеле супстанца позната како стрептозоцицин за да им предизвикаат на глувци тежок дијабетес. Сепак, човечките клетки вградени кај животните успеаја успешно да го контролираат нивото на шеќер во крвта на суштествата и така да ја излечат болеста.

Тие ги користеле човечките клетки за да генерираат бета клетки на панкреасот, за кои е познато дека лачат инсулин, хормон што го регулира нивото на шеќер во крвта. Дијабетесот е предизвикан од фактот дека некои луѓе не се во можност да произведат доволно инсулин за да го контролираат нивото на шеќер во крвта.

Клучен дел од овој експеримент е производство на клетки кои лачат инсулин. Сепак, ова исто така може да доведе до создавање на несакани типови на клетки исто така. На пример, при создавање на бета клетки, може да се појават други клетки на панкреасот или црниот дроб. Иако тие не се штетни, тие влијаат врз целокупната „терапевтска вредност“ на методот бидејќи можат да влијаат колку бета клетки се потребни за да се справат со дијабетесот на субјектот.

Во оваа фаза е за жал премногу рано да се каже дали лекот за дијабетес кај луѓето е на хоризонтот, сепак наодите дефинитивно ја поттикнуваат идејата дека некои цицачи можат да се излечат од оваа болест, дури и ако тоа е привремено.