„Го хранам моето 18 месечно бебе со штурци, наскоро ќе додадам и црви, скакулци и мравки во нејзината исхрана. Чудно? Дознајте зошто го правам тоа!“
Мајка откри дека го храни своето 18-месечно бебе со штурци, бидејќи тие се „одличен извор на протеини“ – и инсистираше на тоа дека детето „обожава“ да јаде бубачки и дека се заштедуваат стотици долари месечно на месо, благодарени на овој „деликатес“.

Тифани Ли, писателка од Торонто, Канада, рече дека прв пат пробала инсекти за време на посетата на Азија – пробала сè, од пржени нозе од тарантула до скорпија на стапче – и ѝ се допаднало како животните се „вклопуваат во локалните јадења“.
Кога нејзината ќерка станала доволно возрасна за да почне да јаде храна, Тифани решила да додаде бубачки во нејзината исхрана – што таа го опиша како многу поевтин начин да му обезбеди на детето протеини.
Додека неодамна зборуваше за „Insider“, мајката на едно дете објасни дека откако почнала да меша штурци во оброците на своето 18-месечно дете, не мора да троши толку многу на потрадиционално поскапи протеини како говедско, пилешко и свинско месо – и рече дека промената резултирала со намалување на сметката за храна од 250-300 долари неделно на 150-200 долари неделно.

„Мојата ќерка е на возраст кога е бестрашна и љубопитна, така што ова е погодно време да пробам повеќе „егзотична“ храна што не се смета за основна диета во Северна Америка“, објасни таа.
„Штурците се нутритивна моќ. Само две супени лажици прашок од штурец обезбедуваат 100 отсто од дневните потреби за протеини на бебето“.
Тифани објасни дека најпрво започнала со тоа што на својата ќерка и давала штурци, кои ги нарачува од „Ентомо Фармс“ – трговец на мало со храна, кој конкретно продава задоволства направени од штурци.

Таа рече дека „Puffs“ изгледаат како „Cheetos“, но имаат многу помалку солен вкус и имаат фиброзен финиш.
Цели печени штурци се она што би го очекувале, но според „Entomo Farms“, „лесната, воздушеста и крцкавата“ закуска има „пријатен, земјен“ вкус, кој е сличен на „печените семки од сончоглед“.
Тифани призна дека се згрозила кога го извадила првиот од чантата, бидејќи рекла дека може да ги „видите нивните мали глави, градниот кош и стомаците склопени заедно“.
Откако нејзиното мало дете каснало, било јасно дека таа не е нивен обожавател и „го спуштила остатокот на подот“.
Не откажувајќи се, Тифани потоа решила да почне да ги меша целите печени штурци во работи како мешавина од палачинки или сос од мак и сирење – и тоа било голем успех, бидејќи малото девојче не можело ни да препознае дека се таму.
Писателката рече дека сега планира да „инкорпорира повеќе јастиви инсекти“ во оброците на нејзината ќерка како што старее, вклучувајќи мравки, скакулци и црви.


Венус Калами, овластен педијатриски диететичар и нутриционист во „Solid Starts“, изјави за излезот дека бубачките се навистина „преполни со клучни хранливи материи како висококвалитетни протеини, есенцијални масни киселини, минерали како железо (некои имаат повеќе од говедско месо) и цинк. витални витамини Б и многу повеќе“.
„За време на детството, детето е особено приемчиво за истражување на широк спектар на храна – силен аргумент за рано воведување инсекти и за надминување на какви било негативни стереотипи околу јадење бубачки, како што е „страшно“ или „не може да се јаде“, додаде таа.

Teska budala
Zoshto e teska budala???
Se sho e porazlicho od nasheto ne chini ??
Bog da chuva!!Gledaj si go zivotot i ne osuduvaj oti i nekoi raboti ti sho gi pravish za nekogo ne se normalni. Taka da i ti si ist. Pozz
И јас би препорачал на тој што немат пробано пржени инсекти да пробат. Сличен вкус на пржена сланина имат.
Коментирај анонимно