Големи теории на заговор кои се покажаа како вистинити

Секој сака теорија на заговор, но тие најчесто се целосни глупости. Заговорите се случуваат цело време, и за добро или полошо, тие се факт на животот. Но, од време на време некоја теорија на заговор која првин се покажала како „луда“ излегува прилично реална и „лудите“ кои верувале во неа сега се во право.

5. ФБИ го шпионирале Џон Ленон

Како што се испостави, владата апсолутно го шпионирала пејачот / текстописецот, и започнала во 1971 година. Почнале кога тој пристигнал во Њујорк со виза и „тој започнал да се дружи со радикални антивоени активисти“. Не само што фрлиле око на Ленон, туку и Службата за имиграција и натурализација се обидела да го исфрли од земјата. Вистината за надзорот конечно била откриена во книгата на Џон Винер од 2000 година, „Дај ми некои вистини“.

4. Постоењето на мафијата некогаш била теорија на заговор

Теоријата на заговор започна да поминува низ целиот свет во 1890-91 година, но повторно се појави околу 1946 година. Тогаш Мафијата навистина започна да се распространува (Тоа е и временскиот период прикажан во „Кум“). Сепак, таа остана широко распространета теорија на заговор со децении и не излезе на виделина дури до 1962 година.

Всушност, постоењето на мафијата не му беше потврдено на светот сè додека не сведочеше славниот кодош од мафијата Валачи, кој го истури гравот. Валачи го призна постоењето на мафијата пред комитетот на американскиот Сенат во 1962 година, а теоријата на заговор конечно се покажа како вистинита.

3. Вистината на она што се урна во Росвел, Ново Мексико во 1947 година

Можеби опстојуваше на тврдењето дека несреќата вклучува временски балон, но се испостави дека нешто друго се срушило во Росвел. Немаше никаква врска со вонземјани, но владата вработи прикривање за да ја скрие вистината. Прикривањето произлезе од желбата да се чува во тајност на Project Mogul. Ова беше во зората на Студената војна, а американската влада се залагаше за чување на нејзините разни заговори во тајност од јавноста и од Советскиот сојуз.

Научниците користеле балон за да ја подигне опремата за акустична детекција на небото. Вистината конечно се појави во 1994 година, потврдувајќи дека несреќата, е вклучена во „Проектот магнат“. Додека делот за прикривање на теоријата на заговор се покажа како точно, тврдењето дека вонземјаните биле некако вклучени, опстојува.

2. Индустријата за нафта и гас ја криеше вистината на оловниот бензин

Оловото беше додадено на бензинот за да се намали „тропањето на моторот“, но додавањето на олово може да биде смртоносно. Долготрајната теорија на заговор тврдела дека компаниите за нафта и гас ја знаеле опасноста и ја криеле од јавноста. Се покажа дека сето тоа беше вистина, но тоа било далеку полошо отколку што некој замислува.

Компаниите знаеле за опасностите од оловен бензин уште во 1900-тите, но ги закопале. Уште повеќе, една студија во дваесеттите години од минатиот век потврдила дека ова е вистина и резултатите биле потиснати. Во исто време, компаниите продолжиле да „пеат“ пофалби за оловен бензин.

Оловниот бензин беше исфрлен од употреба во САД во 1970-тите, но Етил и Октел продолжија да го продаваат во Источна Европа и земјите во развој 14 години. Штетата направена од овој огромен заговор беше широко распространета и веројатно беше поштетна од онаа што ја направи тутунската индустрија во 20 век.

1. Тутунските компании закопаа докази за вистинските опасности од пушењето

Деновиве, сите ги знаеме опасностите од пушењето, но тоа се рекламирало како што било, освен штетно, повеќе од еден век. Всушност, тоа било рекламирано од лекарите како здравствен производ, а цигарите биле сеприсутни. Можело да се најдат насекаде, а тоа вклучувало цртани филмови наменети за деца, како и филмови, телевизиски емисии и стрипови.

Истражувањата започнале да ја покажуваат вистината на цигарите во 1950-тите и нивната очигледна врска со разни форми на рак. Јавноста започнала да ја доведува во прашање валидноста на рекламите и тврдењата на кои тие биле погодени со текот на годините. Сепак, тутунските компании ги негирале опасните несакани ефекти на нивниот производ.

Ова довело до раѓање на многу теории на заговор, но тутунските компании го негирале тоа се додека можеле.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.