Горила родена со недостаток на пигментација на нејзините прсти ги изненадува луѓето

Не толку одамна, имаше забава во Зоолошката градина Атланта: нивната горила Анака го прослави својот 6-ти роденден.

За да ја одбележат радосната пригода, вработените во установата направија неколку фотографии од големата девојка и ги споделија на Фејсбук. Луѓето почнаа да ги испраќаат своите најдобри желби. Сепак, додека ѝ честитаа на Анака тие забележаа и нешто необично.

Горилата има уникатен дел од пигмент на нејзината рака, што ја прави да изгледа човечки. Интересно е што, како и сите примати, тие имаат и индивидуализирани отпечатоци од прсти кои понекогаш може да се користат за идентификација. За разлика од повеќето животни што сме навикнале да ги гледаме, приматите имаат и нокти наместо канџи. Тие се користат за отворање и стружење на нештата, чистење и гребење.

Според зоолошката градина, кожата на Анака не единствената работа што е единствена, туку и нејзината личност. „[Таа] честопати лае пред нејзината мајка и другите за да добие главно место за храна и сок“, напишаа на нивната веб-страница. Луѓето се изненадени од фактот што овој белег на Анака овозможува увид за тоа колку сме слични со овие животни.