Град на духови: Место каде што вљубениците во паранормалното одат за да ја нахранат својата љубопитност

Духови или bhoots, како што се нарекуваат во западно-бенгалската литература и фолклор, се неразделни од тамошната култура, а сцените на шминкани момчиња маскирани во традиционални богови и демони се вообичаена глетка на улиците. Маскирани улични забавувачи заработуваат за живеaчка свирејќи дувачки инструменти и користејќи разни други реквизити за да ги намамат луѓето да им дадат пари.

Во Колкута, Индија, е вообичаено да се нуди храна и пијалок на гладните духови кои се враќаат на земјата најмалку двапати годишно, најчесто во Август според нашиот календар. Се верува дека тогаш портите на рајот и пеколот се отворени и душите се враќаат на земјата. Потоа, членовите на семејството на починатиот се собираат околу гробниците за да се молат и да запалат парчиња хартија во име на починатиот.

 

За разлика од духовите во другите земји, кои прогонуваат куќи, духовите од Бенгал почесто „обземаат“ мочуришта, езера и шуми, а некои, според традицијата, можат да добијат дури и човечка форма. Според бенгалското верување, можете да го разликувате духот од човек со горење корен од куркума. Духот ќе бега од тој мирис затоа што не може да го поднесе.

Исто така, кружат приказни за големите апетити на духови кои обожаваат риби, особено  духови на рибари кои умреле на море. Според легендите, по смртта, таквите духови стануваат многу гладни, па затоа крадат риби од рибарите, па дури и од куќите во селото. Духовите се наводно прилично непослушни – понекогаш дури и одмаздољубиви. Меѓу најпознатите духови се brahmadaitya, духот на брахман или највисоката хиндустичка каста, petni – духот на жените кои го напуштиле овој свет со незавршена работа, sankhachurnis или дух на вдовици кој прогонува железнички станици.

 

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.