„Градот кој што тоа не е“: Италијанска плажа скриена зад фјордовите, со колиби во карпите

Фуроре е град на југот на Италија, во провинцијата Кампанија. Тие го нарекуваат „град што не е“ затоа што нема главен плоштад, нема многу жители и туристички атракции што може да ги пресметате на една рака. Па, што прават туристите тука?

Тој беше прославен од неговиот фјорд, познат како Фиордо ди Фуроре. Имено, Фуроре има своја мала плажа заштитена со високи карпи поврзани со мост. Ако го гледавте од отворено море оддалеку, можеби дури и немаше да ја забележите таа пукнатина помеѓу карпите на морето зад кое се крие ова село со своите жители.

Во минатото, ова навистина можеше да спаси животи, особено во време кога бандити и пирати владееја со морето. Местото некогаш го носеше латинското име Terra Furoris, или земја на гневот. Тука не живеат лути луѓе, но гневот бил поврзан со морските бранови кои насилно удираат во карпите.

Денес нема потреба да се кријат – или можеби има, од премногу туристи? Во секој случај, ова совршено привлечено место во карпите е доволна причина да се дојде. Веднаш над плажата, скалите издлабени во карпите водат до колибите и апартманите, па ако искористите добра можност, ќе имате одмор од соништата.

Првиот ред до морето на плажата има место за само десетина лежалки и тоа ако се „стиснете“. Покрај карпите има и мали чамци што можете да ги изнајмите за возење покрај брегот.

Куќите во карпите и оние околу градот се стари 300-400 години во нив уживаше познатата италијанска актерка Ана Магнани со режисерот Роберт Роселини. Има место за музеј посветен на нив, но исто така и ресторани во кои можете да уживате во интимната и романтична атмосфера со поглед на Средоземното Море.