Градската девојка ја напушти својата работа за да работи во рудникот за злато и сега има шестцифрена плата

Девојката од градот опиша како помина од работа во канцеларија и заработка од плата до плата за да заработува шестцифрена плата откако се откажа од градскиот живот.

Мелани Вуд од Перт работеше како административен асистент во компанија кога ја промени кариерата на 45 -годишна возраст.

„Само се чувствував заглавена, жедна за авантура и сакав да направам нешто надвор од мојата удобна зона“, рече Мелани, сега 47 -годишна, за Daily Mail Australia.

Кога и била понудена работа во рударство во рудниците за злато во Западна Австралија, на 10 часа возење од нејзиниот дом, таа одлучила да ја напушти својата работа од девет до пет за исцрпувачките десетчасовни смени кои работат на жешките температури до 49 ° С.

„Ја напуштив работата за да патувам 900 километри до оддалечениот град Леонора за да најдам злато – нешто за што не знаев. Сите мислеа дека сум полудела, оставајќи го мојот удобен живот и сигурна работа за да се преселам во дивина”, вели Мелани.

На нејзиниот прв ден на работа, на Мелани и беше кажано дека „нема да издржи ниту еден ден овде“ затоа што работела во претежно машка индустрија.

„Луѓето рекоа:„ Ова е машки свет “, но тоа само ја зајакна мојата решеност да напредувам и да успеам“, рече таа.

Само една недела по овој потег, жената откри дека „нема каде да живее“ бидејќи рудникот беше принуден да се затвори на неодредено време поради ситуацијата.

„Наместо да одам дома со опашка меѓу нозете, решив да останам, да живеам со заштедата и да научам сѐ што можам за ископување злато“, вели Мелани.

„Првите неколку месеци спиев надвор и се туширав со црево.

Мелани рече дека на почетокот се борела со треска, но сакала на сите да им докаже дека може да работи напорно како и мажите.

„Отпрвин беше малку поразително. Летата се брутални, температурите достигнуваат 49 степени, а милиони муви се додаваат на равенката”, рече таа.

– Мојот тим работи 10 часа дневно, и физички е напорна работа, но кога ќе видите злато на крајот од смената, тоа е толку убаво.

Напред 16 месеци, Мелани рече дека го „сака“ својот живот, нејзиниот типичен ден започнува во 6:30 часот наутро и завршува во 16:30 часот.

Мелани сега раководи со свој мал рудник каде што има преземено различни машки улоги, вклучувајќи заварување, возење натоварувач, работа со багер, одржување опрема и работа со рафинерија за злато.

„Планирам да ангажирам повеќе жени овде додека го градам мојот бизнис, и мојата цел е да стекнам повеќе закуп“, рече Мелани.

Рударски закуп му дава на сопственикот ексклузивно право да вади минерали на одредена област на земјиште.

Споделувајќи ја својата извонредна приказна, Мелани, која себеси се нарекува „копач на злато“ на Инстаграм, каде ги документира своите златни откритија, рече дека сака „да го покаже овој прекрасен дел од светот“ и да види повеќе жени како се преселуваат во рударската индустрија.