Грчките угостители одамна се затворени, а ова е глетката која ја опкружува целата држава Тишината го замени џагорот на туристите и наздравувањето со чашите во кафулињата и кафаните низ Атина.

Кога стапката на инфекција со коронавирус повторно се зголеми во Грција на есен, владата воведе втора блокада. Малопродавниците, баровите, рестораните и кафулињата повторно беа затворени и принудени да ги затворат вратите на почетокот на ноември за да спречат подмолно ширење на вирусот.

Продавниците за малопродажба се отворија накратко за време на сезоната на Божиќниот шопинг, со воведени мерки за социјално дистанцирање им е дозволено да работат. Но, рестораните, баровите и кафулињата, кои по својата природа собираат групи луѓе близу еден до друг, се затворени веќе шести месец, со исклучок на услугата за достава.

Од почетокот на пандемијата, Грција објави повеќе од 275.000 потврдени случаи на коронавирус и повеќе од 8.000 смртни случаи поврзани со вирусот. До денес, администрирани се 1,7 милиони дози вакцини во земја со околу 11 милиони жители, со над 600 000 целосно вакцинирани со две вакцини.