Грдото пајче на Европа: Поради титулата најгрд град стана туристичка атракција

Ако некој ви го споменеше најгрдиот и најдепресивен град во светот, веројатно ќе помислите на некоја руска провинција на студениот север каде доминираат социјалистичките блокови и тешката индустрија. Има некои, но можеби ќе се изненадите кога ќе дознаете дека грдото пајче е многу поблиску до вас отколку што мислите. Тоа е белгискиот град Шарлроа.

Дали е вистина дека тој е толку грд? Ајде да го кажеме ова: зелените ридови тука се ридовите на јаглен. Туристичките обиколки низ градот се вртат околу местата на познати злосторства, напуштени фабрики и остатоци од авион. Паролите што се држат до градот варираат од „метропола на социјална помош“ до „гробишта на индустријата“.

Затворените монументални фабрики прават панорама на градот, улиците се запуштени и валкани, нема луѓе на железничките станици и се полни со графити, шишиња, искршен малтер.

Долго време, откако индустријата пропадна и градот остана без пари, никој не се грижеше за местото. Малку жители беа приморани да врзуваат крај со крај, дури и возовите престанаа да го минуваат тој дел.

И тогаш преку ноќ Шарлроа се „прослави“

Сè започна пред околу десет години кога еден холандски весник го опиша белгискиот град Шарлроа како, ниту пет, ниту шест, „најгрдиот град во светот“. Леле! Тоа боли. Оттогаш не е подобро – други медиуми се вклучија во лов, со знаци за депресивен град што се влошува од ден на ден.

Според старата изрека дека секоја реклама е добра реклама, туристите почнале да доаѓаат по неколку грди написи. Локалното население беше подготвено да ги пречека. Тие одлучија да си играат со картите што им беа дадени и да развијат еден вид егзотичен и апсурден туризам.

Нанесената навреда исто така служеше како поттик за промена. Поранешниот град-дух денес е малку пожив, опасните зони се патеки, одредени места се реставрирани и се отвараат нови продавници.

Некои сега се прашуваат дали Шарлроа ќе се спои со многу други, нежни и космополитски градови и со тоа ќе го изгуби својот шарм, додека други гледаат позитивно на промената. Не е изненадувачки што туристите се меѓу првите, а жителите на Шарлероа се меѓу вторите.