Гримс, девојката на Илон Маск ќе продава дел од својата ДУША на аукција

Канадската пејачка Гримс и нејзиното момче Илон Маск во послено време не престануваат да привлекуваат внимание. Една од неодамнешните работи кои ја зачудија јавноста е идејата за чудното име на нивното бебе. Овој пат Гримс, реши да направи нова бизарна работа.

Таа одлучила да продава свои цртежи и фотографии од последната деценија, како и да продаде „дел од својата душа“ на највисокиот понудувач. Нејзините парчиња ќе бидат предмет на изложбата Selling Out exhibition, која ќе трае до 3 јуни.

Гримс вели: „Не сакам никој да ја купи па затоа реков да ја ставиме со почетна од 10 милиони и веројатно нема да се продаде.“ Договорот за купување на душата на Гримс е склучен од страна на нејзиниот адвокат и таа вели дека токму ова ѝ дава пофилозофска смисла на целата работа.

Како и да е, Гримс – вистинското име Клер Бучер – се спротивстави на нејзината одлука за душата да ѝ биде 10 милиони долари како резултат на сегашната светска економска состојба. Таа рече: „Со моменталната состојба во светот, дали сакате да продадете нешто за 10 милиони долари?“.

Изложбата е поделена на нивоа: принтовите се во изданија од 30 и чинат 500 американски долари, додека цртежите на хартија на Гримс ќе се движат од 2.000 до 3.000 американски долари. Архивските пигментни отпечатоци на дигитални дела што се карактеризираат со „WarNymph“ ќе се движат од 5.000 до 15.000 $ во зависност од големината, а „дел од нејзината душа“ ќе заврши кај највисокиот наддавач.