Хемикалиите во храната и пестицидите ви ја уништуваат цревната флора – ви го уништуваат имунитетот, влијаат на тежината и менталното здравје
Научници од Универзитетот во Кембриџ објавија студија во списанието Nature Microbiology која открива дека дури 168 хемикалии, со кои секојдневно се среќаваме, можат да го нарушат растот на корисните бактерии во цревата. Истражувањето укажува дека ризиците не се ограничени само на пестициди – индустриските адитиви и средства се посериозна закана.
Спектарот на анализирани хемикалии вклучуваше пестициди, разни пластични адитиви, забранети пестициди и индустриски загадувачи на секојдневието.
Содржина:
- 168 откриени хемикалии можат да го разорат микробиомот во цревата
- Изложеноста до хемикалиите е континуирана преку храна, вода и средина
- Хемикалиите не ги напаѓаат само инсектите и габите на растението – им прават штета и на добрите цревни бактерии
- Потребна е промена: иднината е безбедни хемикалии по дизајн
- „Време е да ја заштитиме цревната флора, бидејќи со тоа се браниме себеси“
- Стручњаците препорачуваат органска храна и природни производи без адитиви
- Научниот став: Потребни се повеќе истражувања за реални ризици – не е време за паника, но за дејствување
168 откриени хемикалии можат да го разорат микробиомот во цревата
Во експериментот се испитуваше ефектот на 1.076 хемикалии врз 22 видови бактерии, а со примена на машинско учење се моделираше колку оваа интеракција може да биде штетна за здравјето на цревата. Меѓу потенцијално опасните хемикалии се: бисфенол AF (BPAF), перфлуорнонаноична киселина (PFNA), глифосат, хлордекон, имазалил и уште многу други.
Изложеноста до хемикалиите е континуирана преку храна, вода и средина
Истражувачите истакнуваат дека луѓето може да дојдат во контакт со овие супстанции преку храната, водата и околината. Иако реалните нивоа на изложеност и здравствените импликации допрва треба да се испитуваат, резултатите алармираат за потенцијалниот ризик кој секојдневно го игнорираме.
„Кога системот на микробиомот ќе се наруши, тоа може да доведе до широк спектар здравствени проблеми: варење, регулација на тежината, имунолошки и ментални пореметувања,“ пишува во соопштението за јавност.
Хемикалиите не ги напаѓаат само инсектите и габите на растението – им прават штета и на добрите цревни бактерии
Авторката на студијата, Индра Ру, изјави дека тимот бил изненаден од обемното штетно дејство на разни хемикалии.
„Откривме дека многу хемикалии дизајнирани да дејствуваат само на инсекти или габи, исто така влијаат врз цревните бактерии“, вели Ру. „Цревото не е само машина за варење. Тоа е центар за имунитет, метаболизам и воспаление.“
„На пример, многу индустриски хемикалии како забавувачи на горење и пластификатори со кои секојдневно доаѓаме во контакт, претходно не се сметаа за опасни за живите организми – но сепак, влијаат.“
Потребна е промена: иднината е безбедни хемикалии по дизајн
Киран Патил, ко-автор на трудот, додава дека целта се нови безбедни хемикалии по дизајн.
„Сега кога почнавме да ги откриваме овие интеракции во лабораториски услови, важно е да започнеме со собирање на повеќе податоци од реалната изложеност на хемикалии за да видиме дали има слични ефекти и во човековото тело,“ вели Патил.
„Време е да ја заштитиме цревната флора, бидејќи со тоа се браниме себеси“
Д-р Вил Булсивиц, гастроентеролог од Јужна Каролина кој не учествувал во студијата, го нарекува ова „аларм за будење“:
„Цревото не е само машина за варење. Тоа е центар за имунитет, метаболизам и воспаление. Ако го нарушиме, повикуваме проблеми.“
„Доколку овие микроорганизми се ослабени, бариерата на цревата станува ранлива, имунолошкиот систем станува преактивен, а хроничното воспаление — корен на многу современи болести — се зголемува.“
„Не ни треба паника, но ни треба напредок.“
Стручњаците препорачуваат органска храна и природни производи без адитиви
Момо Вујисич, биохемичар и директор на науката во Viome, смета дека треба да се фокусираме на конзумација на органска храна.
Тој препорачува драстично намалување на антибиотици, пестициди и адитиви како емулгатори и конзерванси. „За пакуваната храна, читајте ги состојките и не купувајте ништо што вашата баба не би го препознала, како бензоат, полисорбат, аспартам. Јас ги нарекувам тоа „адитиви“, а типичните супермаркети се преполни со нив. Купувањето станува фрустрирачко.“
Вујисич нагласува дека нарушувањето на микробиомот може негативно да влијае на сите делови од човековото тело и на физичкото, менталното, когнитивното и имунолошкото здравје.
Научниот став: Потребни се повеќе истражувања за реални ризици – не е време за паника, но за дејствување
Додека наодите водат кон загрижувачки сознанија, експертите истакнуваат дека се уште се потребни повеќе истражувања за да се утврдат вистинските ризици. Истражувањето го финансираа Европскиот истражувачки совет и Медицинскиот истражувачки совет на Велика Британија. За коментар е побарано мислење и од Американското хемиско здружение во Вашингтон.

Коментирај анонимно