Храна штo може да се јаде и по истекот на рокот

На производите има неколку различни етикети кои ве информираат за свежината на храната. На пример, етикетите „да не се продава по“ се само за продавниците да знаат кога да повлечат производ од нивните полици. Етикетите „рок на употреба до“ ни кажуваат дека сепак можеби е безбедно да се јаде нешто по тој датум, но неговиот вкус можеби нема да е ист. Значи, тие датуми не се секогаш точен показател дека треба да ги фрлиме производите и да купиме нови.

Сакаме да ве известиме дека сè уште е во ред да јадете одредени намирници подолго време после нивниот рок на траење.

1. Јајца

Се проценува дека јајцата кои се правилно складирани во фрижидер може да траат 3-5 недели. Сепак, тоа не значи дека ако помине овој временски период, не можете да ги изедете неколкуте јајца што ви останале. Она што треба да направите е да ги скршите јајцата и да ја проверите нивната боја и мирис. Јајцето што е расипано ќе има траги од промена на бојата и неподнослив мирис.

2. Сирење, кашкавал и путер

Цврстите сирења имаат тенденција да траат подолго од меките сирења поради нивната помала содржина во вода. Во зависност од видот на сирењето, тие можат да траат до 6 недели во фрижидер по отворањето. Пармезанот може да трае 3-6 недели, чедарот 3-4 недели, а гауда до 2 недели. Погрижете се да го чувате вашето сирење во херметички сад или дури и во замрзнувач ако не планирате да го користите наскоро.

Путерот трае уште подолго во фрижидер откако веќе сте го отвориле пакувањето. Можете да го користите дури 1-2 месеци по истекот на рокот или 2-3 месеци ако пакувањето е неотворено. Причината зошто путерот трае толку долго е затоа што не содржи премногу лактоза, а главно е направен од масти.

3. Млеко и јогурт

Многу луѓе се плашат да пијат млеко со поминат рок, мислејќи дека не е безбедно, но во реалноста, сè уште е безбедно да се пие и една недела подоцна, ако млекото е правилно складирано со цврсто затворено капаче и неговиот мирис е сè уште во ред. Но, дури и ако е малку кисело, сепак можете да го користите во готвење. Не мора да се плашите од сериозна болест бидејќи сите штетни патогени веќе се убиени во процесот на производство.

Јогуртот е исто така безбеден за пиење една или 2 недели по датумот на истекување, ако сè уште изгледа и мириса добро. Ако е расипан јогурт ќе има знаци на промена на бојата или, уште полошо, мувла. Сè додека изгледа бело, можете да бидете сигурни дека е во ред да го ставите во вашиот појадок.

4. Житарици

Неотворена кеса со житарки може да трае некаде од 6-12 месеци во вашиот шкаф, додека отворената кеса трае 4-6 месеци по истекот на рокот. Датумот на истекување е само показател за тоа кога врвниот квалитет на производот ќе почне да опаѓа. Ова не значи дека не е безбедно да ги јадете вашите житарки и да морате да купите ново пакување . Ако житарките не се безбедни за јадење, ќе забележите лош мирис, инсекти во пакувањето, па дури и мувла.

5. Путер од кикирики и сос од јаболка

Отворена тегла путер од кикирики може да издржи 2-3 месеци на полиците , а 6-9 месеци во фрижидер. Но, може да трае уште подолго ако е 100% природнен. Сепак, дури и кога ќе се расипе, нема да мувлоса, туку наместо тоа, неговиот вкус ќе биде многу различен и не многу пријатен. Запомнете дека одвоеното масло не значи дека вашиот путер од кикирики е расипан.

Неотворена тегла со сос од јаболка може да трае 2-4 месеци по истекот на рокот. Од друга страна, отворена тегла, може да издржи 7-10 дена во фрижидер.

6. Додатоци

Кечапот е несомнено еден од најпопуларните додатоци, а отвореното шише може да издржи и до една година во фрижидер. Тоа зависи од квалитетот на марката и ќе забележите дека е расипан ако видите некакво затемнување. Отворениот сенф е исто така може да трае од 12 до 18 месеци ако се чува во фрижидер. Предупредувачките знаци дека е расипан се промена на бојата и многу непријатен мирис.

Отворена тегла мајонез може да трае 2-3 месеци во фрижидер бидејќи ниската температура го забавува раѓањето на бактериите. Сепак, отворена тегла што е оставена надвор од фрижидерот може да трае приближно 8 часа. Ако сами си правите мајонез, имајте на ум дека ќе мора да го потрошите во рок од една недела пред да се расипе.

7. Чипс, колачиња и крекери

Една кесичка чипс може да издржи и до 1 месец по истекот на рокот, но и по тоа време не значи дека е штетен за јадење, туку дека само се намалил неговиот квалитет. Од друга страна, крекерите и переците можат да траат и до 3 месеци по истекот на рокот.

Спакуваните колачиња може да траат 7-10 дена (меки) и 2-3 недели (тврди). Можете да им го продолжите рокот на траење со ставање во замрзнувач, по што ќе што можат да се користат и по 4-5 месеци.

8. Мед

Чистиот мед е еден од ретките производи што не може да се расипе без разлика дали е правилно складиран или не. Медот кој не е измешан со други сирупи ќе се кристализира или ќе потемни, но тоа е сосема природно и не значи дека треба да го фрлите. Сè што треба да направите е да го чувате медот во стаклена тегла со капакот секогаш цврсто затворен. Тоа е единствениот производ каде роковите се додаваат само за компаниите да продолжат да продаваат нови тегли, а клиентите да плаќаат повеќе пари.